Новият световен корпоративен данък е все по-близо

2316
Новият световен корпоративен данък е все по-близо
Снимка: istock

Налагането на минимален световен корпоративен данък в размер на 15% е с една стъпка по-близо. Ирландия даде съгласие за присъединяване към споразумението за налагане на минимален световен корпоративен данък - нещо, което се смяташе за трудно постижимо от мнозина, предава CNBC.

Страните от Г-7 и Г-20 постигнаха споразумение през лятото за обединяване на сили в посока пресичане на практиките за избягване на данъци по света. Планът предвижа задължаване на мултинационалните корпорации да заплащат данъците си в страната, в която оперират, а не там където са позиционирали централите си. Минималната ставка е определена да бъде в размер на 15%.

Корпоративният данък в Ирландия възлиза на 12.5%, което се счита за доста ниско ниво. В България този данък е 10%, което също поставя страната ни сред тези с най-ниски данъчни ставки в света. От своя страна, Ирландия успя да привлече големи международни корпорации именно поради благоприятния си данъчен режим, поради което се смяташе, че страната няма да отстъпи и да даде зелена светлина за вдигане на ставката.

През годините, властите в страната използваха аргумента, че ниският данък е инструмент за привличане на инвестиции, особено когато говорим за малка икономика. Реторика, която се ползваше често и в България.

Кабинетът на страната обаче е решил да се присъедини към глобалния план, като за целта ще предприеме стъпки за вдигане на корпоративния данък от настоящите 12.5% до 15% за компании с оборот надхвърлящ 750 млн. евро, предава RTE. Малко по-късно новината бе потвърдена от министъра на финансите Паскал Донъхи.

„Отно присъединяването си, трябва да си спомним, че има 140 държави в този процес и много ще трябва да правят компромиси”, казва той пред RTE.

Ирландското министерство на финансите изчислява, че присъединяването към глобалната сделка може да намали данъчните приходи на страната с 2 млрд. евро годишно. Според проучване на изданието The Irish Times, мнозинството от анкетираните граждани смятат, че страната не бива да вдига данъците за бизнеса.

Първоначалното предложение предвиждаше глобалният корпоративен данък да бъде „най-малко 15%”, но в крайна сметка предложението бе фиксирано на твърдa основа, което предполага, че засега няма да има натиск за по-високи ставки. Освен това на Ирландия са дадени гаранции, че ще може да задържи ниските си данъчни ставки за по-малки бизнеси.

Компромис

Петер Сиярто, министър на външните работи и търговията министър на Унгария, коментира пред CNBC, че в първоначалните разговори е ставало дума за корпоративен данък в размер на не по-малко от 21%, което е далеч над настоящия данък за бизнеса в страната – едва 9%. Настоящото предложение от 15% може да се нарече средно положение, става ясно от думите му.

Засега Унгария все още не е одобрила данъчната сделка. По думите на Сиярто, Унгария обмисля да се присъедини, но само ако й бъде предложен 10-годишен преходен период за въвеждане на новата ставка.

България е една от 130-те държави, които са дали съгласие за налагане на 15% корпоративен данък за фирмите с оборот от над 750 млн. евро, като се случи още през лятото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com