Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

NYT: Буданов беше част от елитно звено на ЦРУ

27 февруари 2024, 13:15 часа • 5816 прочитания

Началникът на украинското разузнаване Кирило Буданов е бил част от елитното звено 2245 от украински командоси, които ЦРУ е обучавало. Неговото обучение е започнало приблизително около 2016 г.

Отделение 2245 е имало за задача да залавя руски дронове и комуникационно оборудване, за да може техническият персонал в ЦРУ да работи върху разбиването на руските системи за криптиране, пише в материал на The New York Times.

ЦРУ е помогнало за обучението на ново поколение украински шпиони, които действали в Русия, в цяла Европа, в Куба и други места, където руснаците имат голямо присъствие. Изданието отбелязва, че в началото на пълномащабното нахлуване връзката на Украйна с ЦРУ вече е била толкова силна и дълбока, че служителите на разузнавателната агенция са останали в Западна Украйна, дори след като администрацията на Байдън евакуира американския персонал седмици преди руската инвазия на 24 февруари 2022 г.

ОЩЕ: ЦРУ помага тайно на Украйна срещу Путин: Неразказаната история на войната 

Още по време на нахлуването на Русия в Украйна офицери предават критична разузнавателна информация. По-специално за това къде точно Русия планира да нанесе удар и какви оръжейни системи ще използва. Офицер в това звено е бил Кирило Буданов, сега генерал, който в момента е начело на военното разузнаване на Украйна.

А тогавашният шеф на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов казва за ЦРУ: "Без тях нямаше да имаме никакъв начин да противостоим на руснаците или да ги победим."

По това време Кирило Буданов, тогава още подполковник, бил изгряваща звезда в поделение 2245 като впечатлявал със смелите си операции зад вражеските линии. Освен това след раняването му в дясната ръка по време на боевете в Донбас, той е бил изпратен от ЦРУ на рехабилитация в Националния военен медицински център Уолтър Рийд в Мериленд.

ОЩЕ: Украинците са напът да загубят държавата си: Говори украински ветеран (ВИДЕО)

При една от операциите Буданов се преоблякъл в руска униформа и превел на надуваеми лодки през тесен залив украински бойци в Крим, където те били пресрещнати от елитен отряд на руските специални сили. При завързалата се битка руснаците претърпели загуби, а сред убитите бил и синът на руски генерал. Украинската група се оттеглила, а последствията били, че руският диктатор Владимир Путин обвинил украинците в подготовка на терористична атака и обещал да отмъсти за смъртта на руските бойци.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес