Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Олаф Шолц: Искаме да предоставим още милиарди помощ на Украйна

28 май 2024, 23:15 часа • 2725 прочитания

Германия и Франция искат големите западни индустриални държави да предоставят още милиарди като помощ за Украйна, каза германският канцлер Олаф Шолц на френско-германска правителствена среща днес край Берлин, предаде ДПА. Разглежда се възможността за използване на приходите от лихви от замразените активи на Руската централна банка, заяви Шолц в двореца Мезеберг.

Още: Шолц: Трета система Patriot от Германия отива в Украйна

"Искаме да предоставим на Украйна достъп до допълнително финансиране за милиарди, за да може тя да осигури надеждно своята отбрана и по този начин да повиши още повече сигурността на цяла Европа", каза германският канцлер, като добави, че целта е да се обединят и засилят усилията на страните от Г-7 и Европейския съюз.

Още: Зеленски отново призова за разрешение за удари по руска територия със западни оръжия

Коментарите на Шолц идват на фона на състоялите се в края на миналата седмица разговори между министрите на финансите на големите западни държави от Г-7, където те обсъдиха начините за използване на тези лихви, но не постигнаха съгласие, съобщи БТА.

Неотдавна Вашингтон предложи страните от Г-7 да предоставят на Украйна заем в размер до 50 млрд. долара, който да бъде обезпечен с приходите от лихви от замразените средства на Руската централна банка. Държавите от ЕС реагираха предпазливо, тъй като предложението на САЩ включваше и бъдещи приходи от лихви, които може да не са налични в зависимост от по-нататъшното ниво на лихвените проценти и начина, по който ще продължи войната в Украйна.

Още: Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Брюксел реши да насочи 90 % от вече натрупаните използваеми приходи от лихви към фонд на ЕС за финансиране на военно оборудване и обучение, а останалите 10 % да бъдат използвани за финансиране на възстановяването на инфраструктурата на Украйна.

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес