ООН разкри как вървят преговорите с Русия за вдигане на морската блокада

5080
ООН разкри как вървят преговорите с Русия за вдигане на морската блокада
Снимка: Getty Images

ООН съобщи, че води интензивни преговори с Русия за деблокиране на украинските пристанища и освобождаване на десетки милиони тонове зърно, за да се предотврати световна продоволствена криза.

Сто дни след нахлуването на Русия в Украйна координаторът на ООН за кризата в нападнатата страна Амин Ауад подчерта високия залог на "много, много сложните" преговори за излизане от безизходицата, съобщава AFP. Преговорите се водят от ръководителя на службата за помощ на ООН Мартин Грифит и Ребека Гинспан, която оглавява агенцията на ООН за търговия и развитие, заяви Ауад в Женева.

Турция готова да разпределя за света 20 млн. тона руско и украинско зърно

ООН и Турция изготвиха пътна карта за разрешаване на глобалната продоволствена криза, възникнала заради войната в Украйна, както и зара...

Корабите, натоварени със зърно, остават блокирани в Украйна, която преди февруари беше смятана за световна житница като водещ износител на царевица, пшеница и слънчогледови семена, изхранили миналата година 400 милиона души по света.

ООН предупреди, че особено африканските страни, които внасят от Украйна и Русия повече от половината от потреблението си на пшеница, са изправени пред "безпрецедентна" криза, причинена от конфликта. Цените на хранителните продукти в Африка вече надхвърлиха тези след Арабската пролет през 2011 г. и продоволствените бунтове през 2008 г.

Кремъл заяви, че Москва е готова да търси начини за транспортиране на зърното, блокирано в украинските пристанища, но поиска Западът да отмени санкциите срещу Русия. Ауад подчерта, че върху Москва се оказва натиск и от страна на някои нейни съюзници, които изпитват затруднения.

Днес руският президент Владимир Путин се срещна в черноморската си резиденция в Сочи с ръководителя на Африканския съюз и президент на Сенегал Маки Сал. При откриването на разговорите Сал призова държавния глава на Русия да "осъзнае", че африканските страни "са жертви" в конфликта в Украйна.

Папата призова да не се използва зърното за оръжие

Папа Франциск призова за вдигане на блокадата върху износа на пшеница от Украйна, като заяви, че зърното не може да се използва като ор...

Ауад все пак остава оптимист, че по някои теми може да се постигне пробив, но подчерта, че преговорите са "много сложни" и "се водят на много фронтове".

Ръководителят на световната продоволствена програма на ООН заяви, че докато се полагат усилия за повторно отваряне на пристанищата, ООН и други организации разглеждат и други възможности за изнасяне на крайно необходимото зърно от Украйна, включително с камиони, влакове или през пристанища в съседни държави.

Такива варианти обаче ще означават "изнасяне на 1-1,5 млн. тона", каза той, като подчерта, че преди войната Украйна изнасяше по 5 млн. тона на месец".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа