Още едно разследване започва срещу Саркози

15442
Още едно разследване започва срещу Саркози
Снимка: Getty Images / Guliver

Проблемите на бившия френски президент Никола Саркози със закона продължават да се задълбочават. Той е обект на ново разследване, свързано с финансирането на предизборната му кампания през 2012 г., съобщава БГНЕС. 

Съдът трябва да установи дали е било законосъобразно поемането от партията му на наложените наказания на Саркози за превишаване на тавана на разрешените разходи. Бившият президент, срещу когото миналата сряда започна разследване за корупция, е замесен в още няколко дела. Последното е ново препятствие пред евентуалното му завръщане в политиката.

Прокуратурата в Париж започна предварително разследване за плащането от партията му Съюз за народно движение на наложените му наказания след обявяването за невалидни на сметките от предизборната му кампания през 2012 г., съобщи съдебен източник. Разследването, което започнало на 2 юли, е свързано с евентуална "злоупотреба с доверие" в ущърб на СНД, която платила сметката вместо кандидата. Разследването е поверено на Антикорупционния отдел (Oclciff) на съдебната полиция.

Разследването е предприето след обявяването за невалидни на сметките от последната предизборна кампания на Саркози заради превишаване на разрешените разходи. На 19 декември 2012 г. Националната комисия за предизборни сметки и политическо финансиране постанови, че Саркози е надвишил с 363 615 евро разрешения таван на разходите от 22 509 000 евро. Загубилият кандидат на десницата нямаше право да получи част от тези разходи от държавата. Той трябваше да възстанови договорения аванс от 153 000 евро, на който имаше право, и да плати глоба, равна на превишените разходи.

Тогава СНД започна подписка за плащане на разходите по кампанията, но също така плати глобата. Временното ръководство на партията, което беше назначено след оставката на председателя й Жан-Франсоа Копе, счита, че глобата е трябвало да бъде платена от самия кандидат.

Саркози в тайни връзки с правосъдието?

Ако бъде осъден, бившият държавен глава на Франция Никола Саркози може да получи до пет години затвор и глоба от 500 000 евро. Засега с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа