Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ОССЕ работи по освобождаването на задържани свои служители в Източна Украйна

24 април 2022, 04:30 часа • 4291 прочитания

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заяви, че се опитва да осигури освобождаването на няколко души от специалната мисия за наблюдение, които са били задържани в Източна Украйна, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"ОССЕ е изключително загрижена, че членове на националната мисия са били лишени от свобода в Донецк и Луганск. ОССЕ използва всички налични канали, за да улесни освобождаването на своите служители", заяви медийната служба на организацията в отговор на запитване, без да дава повече подробности.

Още: ОССЕ: Военните престъпления на Русия са далеч повече от военните престъпления на Украйна

Вчера в обръщение Диърдри Браун, заместник-посланик на Великобритания към базираната във Виена ОССЕ,  разкритикува Русия за отказа да удължи специалната мисия за наблюдение в Украйна след март. „А сега получихме тревожни съобщения, че Русия в Донбас заплашват персонала на мисията, оборудването и че руските сили са отвели членове на персонала“, каза Браун в обръщението, което беше публикувано от британското правителство.

През март ОССЕ заяви, че е евакуирала близо 500 членове на международната мисия от Украйна. От 1 април мисията е преминала към административна роля за осигуряване на безопасността и сигурността на членовете на мисията и активите в цяла Украйна, включително в райони, които не са под контрола на правителството в Киев, съобщи днес медийната служба на ОССЕ.

Още по темата Украйна - четете тук.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес