Остри критики срещу Макрон: С приема на Бин Салман заменя човешките права за петрол

5597
Остри критики срещу Макрон: С приема на Бин Салман заменя човешките права за петрол
Снимка: Getty images/Guliver

Организации за защита правата на човека се възмутиха от решението на френския президент Еманюел Макрон да приеме Мохамед бин Салман за разговори в Париж. Това ще се случи по време на първото посещение на саудитския престолонаследник в Европа след жестокото убийство на журналиста Джамал Хашоги преди близо четири години.

Принц Мохамед, който е фактическият владетел на втория по големина производител на петрол в света, пристигна на летище Орли в сряда вечерта след престой в Гърция и беше посрещнат от френския министър на финансите Бруно Льо Мер, съобщават френските медии.

Макрон обвини Москва, че започва нов тип хибридна световна война

Френският президент Еманюел Макрон обвини Москва, че започва "нов тип хибридна световна война". "Кремъл реши, че информацията, енергия...

Той ще бъде посрещнат в Елисейския дворец в четвъртък за работна вечеря, на която се очаква Макрон да го помоли да увеличи производството на петрол в Саудитска Арабия. Това става на фона на нарастващата загриженост на Запада за недостига на енергия през зимата след нахлуването на Русия в Украйна.

Посещението бележи още една стъпка в реабилитацията на принц Мохамед след убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 г., което разследване на ООН определи като "извънсъдебно убийство, за което е отговорна Саудитска Арабия". Разузнавателните служби на САЩ твърдят, че Бин Салман е одобрил операцията, а Рияд отрича всякакво участие.

Макрон не е единственият западен лидер, който се среща с принц Мохамед това лято. Президентът на САЩ Джо Байдън пътува до Саудитска Арабия по-рано през месеца и поздрави престолонаследника. Макрон посети кралството за разговори с него през декември миналата година, а британският президент Борис Джонсън го последва през март, припомня „Гардиън“.

Групите за защита на правата на човека изразиха силни критики към Макрон за домакинството на саудитския принц. Посещението на принц Мохамед във Франция и пътуването на Байдън до Саудитска Арабия "не променят факта, че Мохамед не е нищо друго освен убиец", заяви Агнес Каламар. Тя е генерален секретар на „Амнести Интернешънъл“.

Каламар, която по време на убийството на Хашоги беше специален докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции и ръководеше независимото разследване, заяви пред агенция „Франс прес“, че е "дълбоко разтревожена от посещението на принца във Франция.

Байдън в Саудитска Арабия - как президентът на САЩ обяснява противоречивата си визита

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в събота, че има за цел да "засили стратегическото партньорство" със Саудитска Арабия по време на п...

Приемането на престолонаследника от световните лидери беше "още по-шокиращо, като се има предвид, че много от тях тогава изразиха отвращение и ангажимент да не го връщат в международната общност", добави тя, като осъди "двойните стандарти" и "ценностите, които се заличават пред загрижеността за нарастващата цена на петрола".

Ръководителят на Human Rights Watch във Франция Бенедикт Жанеро написа в Twitter, че Бин Салман "очевидно може да разчита на Еманюел Макрон да го реабилитира на международната сцена въпреки жестокото убийство на Джамал Хашоги, безмилостното потискане на всякаква критика от страна на саудитските власти и военните престъпления в Йемен".

Жюлиен Байу - ръководител на опозиционната Зелена партия (EELV), заяви, че е "шокиран", че Франция напълно изоставя идеята за защита на правата на човека по света. „Еманюел Макрон е принуден да разпъне червения килим, защото имаме нужда от петрол. Зависимостта от изкопаемите горива означава, че продаваме принципите си евтино", каза той.

Две неправителствени организации - базираната в САЩ "Демокрация за арабския свят сега" (Dawn), която Хашоги основа през 2018 г., и швейцарската група Trial International в четвъртък подадоха в Париж съвместна официална жалба срещу принц Мохамед за "съучастие в изтезания".

Кампанията е подадена в рамките на универсалната юрисдикция, която позволява на държавата да съди престъпления срещу човечеството, военни престъпления и актове на изтезания, извършени извън нейната територия. Неправителствените организации твърдят, че като престолонаследник принц Мохамед не се ползва с дипломатически имунитет. "Като страна по конвенциите срещу изтезанията и насилствените изчезвания, Франция е длъжна да разследва заподозрян като Бин Салман, ако той се намира на френска територия", заяви изпълнителният директор на Dawn Сара Леа Уитсън, цитирана от Le Monde.

Анализ: Байдън трябва да накаже Саудитска Арабия за подкрепата на Русия

Саудитска Арабия играе важна роля на петролните пазари, но е избрала Русия пред САЩ, пише американското издание Foreign Policy. Авторит...

Абдула Алауд - директор на Dawn за региона на Персийския залив, каза пред радио FranceInfo, че посещението на принц Мохамед във Франция е било "срамно". „Смятаме, че той се опитва да изчисти престъпленията си. Той е нестабилен диктатор и да вървиш ръка за ръка с него, е непочтено".

Правни експерти заявиха, че е малко вероятно принц Мохамед да бъде призован по време на престоя си, тъй като обикновено минават седмици, преди да бъде назначен съдия-следовател. Престолонаследникът обаче може да бъде възпрян от завръщането си във Франция от тази жалба, заяви адвокат на неправителствените организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа