Отнеха военните звания на обвинения в изнасилване принц Андрю

4513
Отнеха военните звания на обвинения в изнасилване принц Андрю
Снимка: Getty images

Херцогът на Йорк Андрю, вторият син на британската кралица Елизабет II, е принуден да оттегли попечителството си над редица обществени организации на фона на обвиненията срещу него в изнасилване в САЩ. Принцът е лишен и от почетните си военни звания, съобщиха от Бъкингамския дворец днес, цитирани от БГНЕС.

"С одобрението и съгласието на кралицата военното назначение и кралското покровителство на херцога на Йорк бяха върнати на кралицата", се казва в изявлението. Източници на Ройтерс добавиха, че в светлината на скандала принц Андрю вече няма да бъде наричан "Негово височество". Освен това публичните му задължения като член на кралското семейство ще бъдат прехвърлени на други членове на управляващата династия Уиндзор.

Принц Андрю все пак отива на съд за сексуално насилие

Британският принц Андрю ще бъде изправен пред американски съд по обвинения в сексуално насилие, след като не беше приета молбата му за ...

В сряда Южният окръжен съд в Ню Йорк отказа да отхвърли гражданския иск, подаден срещу принц Андрю. Американката Вирджиния Джуфре (Робъртс преди брака си) обвинява херцога на Йорк, че е правил секс с нея против волята ѝ няколко пъти, когато е била на 17 години. Срещу принца обаче няма заведено наказателно дело.

Джуфре твърди, че е една от жертвите на Епщайн, който я е свързал със сина на Елизабет II. За първи път тя отправя публични обвинения срещу херцога на Йорк през 2014 г. Според жената през 2001 г. принцът е правил секс с нея три пъти против волята ѝ. Твърди се, че един от тези епизоди се е случил в Лондон, където Епщайн, който е приятел на принц Андрю, я качва на частен самолет. Джуфре иска от принца обезщетение за претърпените физически и морални вреди.

Самият херцог на Йорк категорично отрича твърденията за сексуални отношения със 17-годишното момиче. Според принца той никога не се е срещал с нея, а снимката, на която двамата са заедно в компанията на Джефри Епщайн, е фалшива. "Херцогът на Йорк няма да изпълнява публични задължения. Той ще защитава името си по това дело като частен гражданин", се казва в изявление на Бъкингамския дворец.

През ноември 2019 г. синът на кралицата беше принуден да се оттегли от официалните си задължения на фона на твърденията на Джуфре, че е бил сред няколкото мъже, с които Епщайн и Гислейн Максуел са я принуждавали да прави секс. Военните назначения на принц Андрю са прекратени - поради тази причина той така и не е повишен в адмирал.

Мегън Маркъл може да е свидетел срещу принц Андрю в делото за сексуално насилие

Меган Маркъл може да бъде призована да даде показания в делото за сексуално насилие срещу принц Андрю. Предисторията - Вирджиния Робър...

Неясният му статут обаче остави в неизвестност осем полка, включително Гвардейския гренадирски полк, чийто полковник е принц Андрю. По-рано повече от 150 ветерани от различни видове въоръжени сили изразиха възмущението си, че принц Андрю запазва почетните си военни звания, и поискаха от кралицата, която е единственият компетентен орган по въпроса, да го лиши от тези звания.

Епщайн е задържан от правоохранителните органи на щата Ню Йорк през юли 2019 г. Той е обвинен в сексуално насилие и склоняване на непълнолетни към проституция. Прокурорите заявиха, че има доказателства, че между 2002 и 2005 г. бизнесменът е организирал посещения в дома си в нюйоркския квартал Манхатън за десетки непълнолетни момичета, най-малкото от които е било на 14 години.

Съдебното преследване срещу финансиста в САЩ беше прекратено, след като той се самоуби в затворническа килия на 10 август 2019 г. На 30 декември миналата година Максуел е призната за виновна за сексуална експлоатация на непълнолетни и е заплашена с до 65 години затвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа