Папа Франциск: Морално приемливо е да се пращат оръжия на Украйна

2286
Папа Франциск: Морално приемливо е да се пращат оръжия на Украйна
Снимка: Getty Images

Папа Франциск заяви, че според него е „морално приемливо“ държавите да снабдяват Украйна с оръжия, за да помогнат на страната да се защити от руската агресия.

В разговор с репортери при завръщането си от тридневно посещение в Казахстан този четвъртък Франциск също така призова Киев да се съгласи на евентуален диалог с Русия. Украинските власти не искат да преговарят с Москва, тъй като поеха инициативата във войната, и не са склонни на териториални отстъпки.

Папа Франциск: Винаги съм готов да посетя Китай

Готов съм да отида в Китай по всяко време, но за сега няма такива планове, заяви папа Франциск в отговор на спекулациите за среща със С...

ОЩЕ: Проучване: 87% от украинците са против териториални отстъпки в замяна на мир с Русия

В Казахстан папата присъства на конгрес на религиозни лидери от целия свят. Той даде пресконференция, продължила 45 минути, докато се връщаше обратно във Ватикана със самолет. Попитан от един от репортерите дали е правилно от морална гледна точка да се праща оръжие на Украйна, Франциск отвърна, цитиран от „Ройтерс“: „Това е политическо решение, което може да бъде морално, морално приемливо, ако се прави при етични условия“. Добави, че пропорционалната употреба на смъртоносни оръжия за самозащита срещу агресор, е приемлива за Католическата църква.

„Самозащитата е не само валидна, но също така е израз на любов към родината. Ако не защитаваш някого или нещо, значи не го обичаш. Тези, които защитават нещо, го обичат“, допълни папа Франциск.

Обяснявайки разликата между това кога е морално и кога не е да се предоставят оръжия на друга държава, той каза: „Неетично може да бъде, когато целта е да се провокира още повече война, или когато продаваш оръжия на държава, която вече не се нуждае от тях. Мотивите до голяма степен определят дали действието е морално“.

Ватикана изясни думите на папа Франциск за Даря Дугина

Ватикана се опита да изясни позицията на папа Франциск по отношение на войната в Украйна, след като миналата седмица той нарече Даря Ду...

Според него винаги е трудно да се стигне до диалог между страни, „които са започнали война“, но тази опция не трябва да се пренебрегва. „Не бих изключил диалог с която и да е сила, участваща във война, дори ако става въпрос за агресора. Понякога трябва да се провеждат такива диалози“, добави папата.

„Диалогът винаги е крачка напред с протегната ръка, винаги. Защото в противен случай затваряме единствената разумна врата към мира. Понякога агресорът не приема диалога. Колко жалко. Но той винаги трябва да се води, или най-малкото - да се предлага. Това е хубаво за тези, които го предлагат“, каза папа Франциск.

Главата на Католическата църква направи няколко противоречиви изказвания за войната до този момент. През юни заяви, че войната в Украйна „може би е била провокирана по някакъв начин“. В края на август коментира убийството на Даря Дугина – дъщерята на руския ултранационалист Александър Дугин, с думите: „Невинните плащат за войната“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа