Почина Евгений Примаков

11608
Почина Евгений Примаков
Снимка: Getty Images/Guliver

На 85-годишна възраст е починал бившият премиер и министър на външните работи на Русия Евгений Примаков, съобщи агенция РИА Новости.

Президентът Владимир Путин е изразил дълбоките си съболезнования към неговите роднини и близки., съобщи говорителя на президента Дмитрий Песков.

"На президента беше съобщена скръбната вест за кончината на Евгений Максимович Примаков и той изразява дълбоките си съболезнования на неговите близки и роднини", заяви Песков. По неговите думи Путин познавал Примаков, бил негов съратник.

"Той беше държавен човек, учен, политик, оставил след себе си голямо наследство", допълнил Песков.

Фактът за смъртта на Примаков е бил потвърден за РИА Новости от внука на Примаков "Истина е. Това се случи днес", казал Евгений Сандро.

Евгений Максимович Примаков е роден на 29 октомври 1929 г. в Киев. От декември 1991 до януари 1996 г. е бил директор на службата за външно разузнаване на Русия. От януари 1996 до септември 1998 г. Примаков заема поста министър на външните работи на Русия. Във външната политика той е автор на стратегията за "многополярност". От септември 1998 г. до май 1999 г. Примаков беше министър-председател на русия. Едно от най-ярките събития за времето, през което е заемал премиерския пост, беше неосъществено посещение в САЩ. На 245 март 1999 г.

Евгений Примаков пътувал към Вашингтон. Когато самолетът му вече се намирал над Атлантическия океан, на Примаков съобщили, че НАТО започнала да бомбардира Югославия. Поради което премиерът наредил на екипажа самолетът да промени курса и да се върне в Москва.

Московският Кремъл - копие на крепост от Волжка България

Малцина знаят, че московският Кремъл всъщност копира почти изцяло крепостта Кермен във Волжка България. Кермен (Керман), по-късно Казан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа