Почина Горан Хаджич

1926
Почина Горан Хаджич

Горан Хаджич почина четири месеца, след като Международния трибунал за бивша Югославия (МТБЮ) прекрати процеса срещу него заради здравословното му състояние, предаде АФП.

Непризнатата Република Сръбска Краина съществуваше на територията на Хърватия между 1991 и 1995 година.

Хагският трибунал пусна временно на свобода Горан Хаджич

Трибуналът в Хага пусна временно на свобода Горан Хаджич, който е обвинен за военни престъпления в периода 1991 г. - 1993 г., предаде Б...

Хаджич се укриваше 7 години от трибунала, който през юли 2004 го обвини по 14 пункта за нарушение на законите и обичаите на войната и престъпления срещу човечеството, извършени през 1991-1993 година на територията на Хърватия. Арестуван бе на 20 юли 2011 година в Сърбия и стана последния, който МТБЮ искаше да му бъде предаден. Съдебният процес срещу лидера на хърватските сърби започна на 16 октомври 2012 година. Пред съда Хаджич не се призна за виновен.

Горан Хаджич бе пуснат миналата година на свобода по здравословни причини. Това означаваше, че ако здравословното състояние на Хаджич се подобри, процесът, започнал през октомври 2012 г., може да бъде възобновен. Петдесет и седем годишният Хаджич почина от рак на мозъка. След като бе освободен той се върна в Сърбия, за да се лекува. Живееше в Нови Сад, на 70 км от Белград.

През 1992 и 1993 г. Хаджич бе „президент“ на самопровъзгласилата се сръбска република Краина, заемаща приблизително една трета от територията на Хърватия.

Хагският съд го обвиняваше за предполагаемо участие в убийството на стотици хърватски цивилни и депортирането на десетки хиляди хървати и други представители на несръбското население с цел създаване на сръбска държава в Хърватия по време на войните около разпадането на Югославия.

Горан Хаджич за първи път пред Трибунала в Хага

Бившият лидер на хърватските сърби Горан Хаджич се изправи за първи път пред Трибунала в Хага. Той е последният обвиняем, съден за пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа