Пожар спря реактор в белгийска атомна централа

11678
Пожар спря реактор в белгийска атомна централа

Трети реактор в белгийската АЕЦ "Тианж" спря заради пожар във външен трансформатор. Има съмнения за саботаж.

С тази авария страната остава с три работещи ядрени реактора от общо седем. Това става ясно от информация на БТА, която се позовава на местни медии.

Белгия стачкува

Стачка срещу мерките за строги икономии на новото правителство обхвана днес Белгия. Протестите в четири от десетте провинции на стран...

Спирането на трети блок в "Тианж" е настъпило автоматично, след като системите са отчели запалването. Това поставя страната в още по-критично положение, тъй като и без този нов проблем Белгия е заплашена от режим на тока тази зима.

Уточнява се, че в резултат на този инцидент, настъпил вчера сутринта, не е възникнала опасност за радиационната сигурност. За момента щетите се оценяват. Освен това не е ясно още колко време реакторът ще остане офлайн.

Белгия има още 7 ядрени реактора, които произвеждат половината от електричеството, консумирано от страната. Това е при положение, че всички мощности работят. В момента 4 от тях не оперират - става въпрос за два реактора в АЕЦ "Тианж" и още два в ядрената станция "Доел", информира сайтът pennenergy.com.

АЕЦ "Тианж" се управлява от белгийското подразделение на френската компания GDF Suez - Electrabel. Тя се намира югоизточно от Лиеж, информира агенция Reuters.

Белгия се възстановява след вчерашния мащабен протест

Над 120 000 участници, 36 ранени (24 приети в болница), 30 арестувани, десетки изпепелени автомобили. Това е част от равносметката от в...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа