Полша оттегля иска срещу Русия в ЕСПЧ за фаталната катастрофа с Лех Качински

8443
Полша оттегля иска срещу Русия в ЕСПЧ за фаталната катастрофа с Лех Качински
Снимка: Getty Images / Guliver

Новото правителство на Полша ще отмени иска, подаден в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) срещу Русия във връзка със самолетната катастрофа през 2010 г. над Смоленск, при която загина президентът Лех Качински.

Новината обяви полският министър на външните работи Радослав Шикорски на 18 януари.

Още: Полша обвини Русия за самолетната катастрофа, в която загина президентът Лех Качински

"Възнамерявам едностранно да прекратя писмото за намерение за подаване на жалба до ЕСПЧ въз основа на така наречения Смоленски доклад", написа Шикорски в Twitter.

"Подаването на молба, която няма дори теоретични шансове за успех, излага държавата и данъкоплатците на неоправдани разходи", аргументира се външният министър.

Искът

На 10 октомври 2023 г. министърът на външните работи от предишното правителство на "Право и справедливост" (PiS) Збигнев Рау и председателят на т.нар. Смоленска подкомисия в парламента Антони Мачеревич подписаха писмо за намерение за сътрудничество с опитния британски адвокат Бен Емерсън, който трябва да подготви жалба срещу Русия до Европейския съд по правата на човека.

Тя трябваше да се отнася до "отговорността на Руската федерация за нарушения на правата на човека, извършени във връзка с авиационния инцидент" на 10 април 2010 г. в Смоленск, и да включва твърдения за нарушение на чл. 2 от Европейската конвенция за правата на човека. Този член се отнася до правото на живот: "Никой не може да бъде умишлено лишен от живот, освен в случаите на изпълнение на съдебно решение за престъпление, за което такова наказание е предвидено в закона".

Още: Полша се отказва от версията за вина на Русия в самолетната катастрофа с президента Качински

Според писмото подкомисията е отговорна за осигуряването на доказателствата и фактите, необходими за написването на жалбата. Цената на услугата, която трябваше да бъде поета от държавния бюджет, възлизаше на над 213 500 евро, или почти един милион полски злоти.

Снимка: Getty Images/Guliver

"Случаят е възмутителен", коментира новият говорител на Министерството на външните работи Павел Вронски, цитиран от TVN24.pl. И посочи, че "шансовете за получаване на положителен резултат са, дори теоретично, минимални". Защо? "По много причини", обяснява Вронски - "заради грешки при създаването на самата тази жалба", а и "Русия в момента не е член на Европейския съд по правата на човека".

Това означава, че Русия вече не е субект на Европейската конвенция за правата на човека и от 16 септември 2022 г. ЕСПЧ не разглежда такива жалби.

Обвиненията срещу Русия

Специалната комисия на полското правителство, разследваща катастрофата на полския правителствен самолет, катастрофирал през 2010 г. над Смоленск, през април 2022 г. обяви, че инцидентът е част от руски план за убийство на Лех Качински. При катастрофата загинаха общо 96 души, включително първата дама на Полша и военни ръководители.

Комисията обяви, че е имало умишлено взривяване на заложени експлозиви - именно това е причинило катастрофата на самолета Ту-154М на 10 април 2010 г.

Още: Полша: Взрив е причинил катастрофата на самолета през 2010-а, в който загина президентът Лех Качински

През декември 2023 г. обаче полските власти обявиха, че ще се откажат от версията за вина на Русия. Информацията тогава бе поднесена от новия министър на вътрешните работи и администрацията Марчин Кервински. Според него „времето на теориите на конспирацията и лъжите е минало“, а държавата вече честно е обяснила какво се е случило тогава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия с нов военен пакет за Украйна: ПВО и бойни машини

За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

"Напредък в лечението на рака": Чарлз III ще направи първата си публична поява

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа