Португалия: "Чернилките да бъдат разстреляни!"

14794
Португалия: "Чернилките да бъдат разстреляни!"
Снимка: Getty Images/Guliver

Бежанците да бъдат разстреляни, пенсионерите - също, а болните от СПИН да бъдат изколени - университетски професор от град Порто от години насам разпространява в интернет расистки призиви. При това съвсем безнаказано.

Депутат от португалската управляваща партия изпадна в доста неловка ситуация: в опита си да оправдае строгите мерки за икономии, той цитира от блога на професора по икономика Педро Косме Виера. Вместо аплодисменти обаче депутатът пожъна подигравки и презрение. Причината: политик от опозицията разгледал блога на въпросния професор и открил там грозни расистки лозунги. Според професор Педро Косме Виера, лодките с бежанците трябвало да бъдат потапяни в Средиземно море, а оцелелите трябвало да бъдат разстрелвани на място. Да, ще ни се наложи да преглътнем смъртта на около 5 000 души, но поне ще сме сигурни, че вече никой няма да се осмелява да тръгва към Европа, обяснява професорът, който от години насам сипе гневни тиради не само срещу "чернилките", но и срещу пенсионерите, които също трябвало да бъдат разстрелвани, за да се решат проблемите на социалната система. И още едно предложение на професора: болните от СПИН да бъдат "изколени".

Близкият изток пресъхва

Известният ирански политик Иса Калантари наскоро предупреди, че поради грешки в миналото водните ресурси в Иран са толкова недостатъч...

Заради колониалното минало?

"Най-удивителното е, че тези призиви на професора срещат едва сега отпор", казва социологът Жоао Лопеш, който също преподава в университета в Порто. В продължение на пет години неговият колега е публикувал в блога си расистки лозунги, без да предизвика някаква по-сериозна вълна от недоволство. През всичките тези години неговите постинги са били възприемани най-много като ексцентрични или просто смешни, но не и като скандални и абсолютно недопустими. "Затова може да се каже, че в известен смисъл читателите са оневинили или дори възприели неговите изявления. Нямаше никакви реакции, а това е наистина обезпокоително", казва Лопеш.

Университетът в Порто реагира едва когато най-сетне се надигна вълна от възмущение. Висшето училище излезе с декларация, в която се казва, че професор Виера изразявал личните си възгледи, които не отразявали мнението на университета, за който работи. Освен това етичната комисия щяла да разгледа поведението на професора. Жоао Лопеш е възмутен: "Университетът трябваше незабавно да наложи дисциплинарно наказание и да заеме ясна позиция срещу расистките лозунги", казва социологът.

Лопеш смята, че Португалия, която е колониална сила чак до 1970-те години, все още не е преосмислила своята история. Големите кланета, извършени от португалците в Африка, никога не са били разследвани, камо ли наказани. Въпреки - или може би именно поради своята почти 500-годишна колониална история, португалците винаги са се изживявали като "толерантни и добри бащи на африканците", което обяснява и латентния расизъм в португалското общество, посочва Лопеш: "Би било неуместно да се каже, че всички португалци са расисти. Но също толкова неуместно е да се твърди, че в Португалия няма никакви расисти", казва социологът.

Пирея - врата на Китай към Европа

Китай е арендатор на по-голямата част от пристанището на Пирея. Гърция обаче трябва да приватизира две трети от пристанищния комплекс....

"Расизмът е другата страна на интелигентността"

А фактът, че консервативният депутат, цитирал от блога на професора, не вижда нищо престъпно в изявленията му, само потвърждава тезата на социолога за латентния расизъм. "Точно това прави случая толкова щекотлив", казва Лопеш. Да представяш расистки възгледи като ексцентрична проява на един иначе много компетентен професор, е сериозен обществен проблем, смята социологът.

Самият професор Виера изобщо не осъзнава вината си. В имейл той споделя учудването си от внезапната му популярност, но отказва да даде интервю. И обяснява, че давал драстични примери, защото читателите му не били особено образовани. А в блога си пояснява: "Да, аз съм расист. Расизмът е другата страна на интелигентността".

Междувременно и прокуратурата трябва да е прочела расистките му изявления. И за разлика от университета в Порто, тя реагира адекватно - срещу професора се води официално разследване за подбудителство към омраза.

Израелски войници: "Как воювахме в Газа"

При последната си операция в ивицата Газа, израелската армия е прекрачила много "червени линии". Организация на войници-ветерани отпр...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com