Потоп в Европа: Хиляди изчезнали в Германия, жертви и в Белгия

8340
Потоп в Европа: Хиляди изчезнали в Германия, жертви и в Белгия
Снимка: Getty Images/Guliver

Броят на жертвите от катастрофалните наводнения в западната част на Германия се е увеличил до най-малко 80, съобщава вестник BILD, позовавайки се на данни от полицията в Кобленц.

Във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия най-малко 30 души са загинали от последиците от природното бедствие, в Рейнланд-Пфалц - поне 50. „Страхуваме се, че броят (на жертвите) ще се увеличи“, признаха служителите на реда. Към настоящия момент властите оценяват броя на изчезналите на около 1300, предаде агенция Фокус.

Радев изрази съболезнования на Белгия и Германия за жертвите от наводненията

Държавният глава Румен Радев изразява съболезнования на Н.В. Краля на белгийците Филип и на Франк-Валтер Щайнмайер, федерален президент...

По данни на телевизия N-tv броят на жертвите вече е достигнал 81. Особено силно засегнат е районът Арвайлер в западната част на Германия (Рейнланд-Пфалц). Само в областния град Бад Нойенар-Арвайлер са постъпили около 1000 сигнала за бедстващи. Общо в областта живеят 130 хиляди души.

От началото на седмицата в Западна и Югозападна Германия започнаха обилни дъждове, които доведоха до опустошително наводнение. Притоците на Рейн Ар и Мозел наводниха бреговете, както и по-малките реки Зауер, Прюм, Нием, Кил и Ерфт. Най-пострадали са федералните провинции Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изрази съболезнования на семействата на жертвите. Германският канцлер Ангела Меркел обеща финансова помощ за засегнатите райони. В същото време ръководителят на правителството на ФРГ отбеляза, че мащабът на последиците от опустошителното наводнение в Западна Германия може да бъде напълно оценен едва през следващите дни.

Междувременно стана известно, че броят на жертвите на наводнения в южната част на Белгия, най-тежките за последните 20 години, се увеличи до 12 души, петима се водят изчезнали. Това съобщи в петък телевизионният канал RTBF.

Българи се оказаха в центъра на потопа, който връхлетя Германия

Наводнение в белгийския град Лиеж нанесе сериозни материални щети на къщи и автомобили. Жителите на няколко района бяха евакуирани зара...

В южния регион на Белгия - Валония, десетки селища са наводнени, а двата най-големи града в региона, Лиеж и Намюр, също са засегнати. Десетки къщи са унищожени, а броят на евакуираните от наводнените райони достигна до хиляди. В региона електрозахранването е частично нарушено, железопътната комуникация е парализирана, много магистрали са повредени или наводнени, в редица населени места няма достъп до питейна вода.

На 16 юли сутринта нивото на водата отслабна, но ситуацията остава тежка. В Белгия са изпратени спасители с техника от съседни държави от Европейския съюз.

Също на 16 юли властите в град Маастрихт в Нидерландия призоваха жителите на два района да напуснат домовете си поради очакваното преливане на река Маас. Става дума за около 10 хиляди души, съобщи в Нидерландската телевизионна корпорация (NOS).

„Жителите трябва да напуснат домовете си възможно най-бързо”, се казва в предупреждение от местните власти. „Те трябва да търсят убежище при членове на семейството, приятели или познати извън опасната зона”. Ако това не е възможно, хората се съветват да отидат в приемните центрове, организирани от общината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Двама задържани в Полша за пребития с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com