Потребителските цени в ЕС паднаха до най-ниското си ниво от пет години

8798
Потребителските цени в ЕС паднаха до най-ниското си ниво от пет години
Снимка: Getty Images / Guliver

Инфлацията в еврозоната намаля до 0,5 на сто през март, което е най-ниското ниво от разгара на финансовата криза през октомври 2009 година, предаде БГНЕС.

Опасенията за дефлация нарастват на фона на продължаващото намаляване на инфлацията през последните месеци, която достигна много по-ниско ниво от целевото равнище от 2% на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Цените на храните, алкохола и тютюневите изделия са се увеличили с 1,1% през март, след повишение от 1,5% през февруари. За сметка на това разходите за електроенергия са намалели с 2,1% след спад от 2,3 през февруари, сочат данни на статистическата агенция Евростат.

Според икономисти последният спад на инфлацията се дължи отчасти на временни фактори, но въпреки това неустойчивостта на индекса предполага, че ЕЦБ може да няма друг избор, освен да предприеме политически мерки за стабилизиране.

Дефлацията е притеснителна, тъй като, ако потребителите вярват, че цените ще паднат, те ще отлагат покупките си, а това ще удари производителите, ще принуди компаниите да намалят инвестициите. В същото време ще бъдат засегнати заплатите и работните места, създавайки порочен кръг, който може да поведе икономиките надолу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа