Пред българи в Мюнхен: ЕК проговори за протестите в България

9206
Пред българи в Мюнхен: ЕК проговори за протестите в България
Снимка: БГНЕС

На 2 септември български граждани излязоха на протест и в Мюнхен. Те отправиха остри критики към Европейската комисия (EК). За тяхна изненада на протеста дойде и представител на Комисията. "Не сме слепи", увери той. Разказва Деница Василева за Deutsche Welle.

"Не искаме да живеем в такава България. Не искаме нашите роднини и нашите близки да живеят в такава България. Искаме настояще и бъдеще, което е адекватно за ЕС през 2020 година".  Тези думи са на Мирослав Тодоров - един от десетките демонстранти в Мюнхен, излезли на 2 септември на улицата в знак на солидарност с протестите в България. Протестът в баварската столица се проведе пред представителството на Европейската комисия (ЕК). Под мотото #EUAREYOUBLIND българските граждани потърсиха диалог с ЕК.

Поканата за събитието - под формата на отворено писмо - беше изпратена до германското представителство на ЕК ден по-рано. Към нея бяха прикрепени редица критични въпроси, свързани с България.

ЕК: Употребата на сила трябва да е пропорционална на действията на протестиращите

Полицейското насилие при протестите трябва да се упражнява пропорционално на действията на протестиращите - това заяви говорителят на Е...

"Брюксел не е сляп"

Говорителят на мюнхенското представителство на ЕК Ренке Декарм откликна па поканата. Неговата поява изненада приятно протестиращите, които го посрещнаха с ръкопляскания. Пред него те отправиха сериозни критики и въпроси, свързани с работата на ЕК. "Според нас докладът на ЕК за България от октомври 2019 не отговаря на истината", подчерта студентката по право Диляна Чирпанлиева. Тя постави под въпрос положителните резултати в борбата срещу корупцията в България и сподели, че не разбира защо ЕК затваря очи при наличието на множество скандали, в които са замесени български политици.

"Като европейски граждани и данъкоплатци желаем прозрачност. Ние искаме да знаем къде отиват нашите европейски пари. Не искаме те да потъват в джобовете на корумпираните политици в България". Диляна спомена и новите 29 милиарда евро, които България ще получи от пакета за икономическо възстановяване след пандемията, и подчерта нуждата от прозрачност в разпределението и използването на тези пари.

Декарм поздрави учтиво българските граждани за инициативата им да изкажат своето мнение. Това е важно основно право не само в Германия, но и в България, посочи той. "ЕК е запозната с протестите от последните седмици и месеци в България и ние апелираме към протестиращите - нека всички тези протести да останат мирни".

"Комисията стои зад своя доклад за напредъка на България", каза Декарм по повод отправената критика и даде за пример множеството дискусии, проведени от 2007 до днес между ЕК и България, чрез които комисията е проследила развитието на страната.

Слави с коментар за протестите: Бомби, сблъсъци, пребити хора

Всички видяхте какво се случи снощи. Ако не сте видяли снощи, със сигурност сте разбрали днес. Бомби. Сблъсъци. Пребити нормални хора. ...

"Изпратете ми конкретни въпроси по имейл"

"Диалогът с България не е приключил, той продължава. Освен механизма за сътрудничество и проверка, съществуват и различни други начини да останем в диалог", изтъкна той, припомняйки плановете на ЕС за обвързване на изискването за върховенство на закона с отпускане на европейски средства. "Добре е, че изказвате тук вашето мнене и че се обръщате към нас. Слушам ви и ще предам в Брюксел", каза още представителя на ЕК. "Ако имате конкретни въпроси и ми ги изпратете по имейла, ще потърся техните отговори", предложи говорителят.

В заключение Декарм заяви: "Искам да ви кажа, че ние (ЕК) напълно ви излушваме и съвсем не сме слепи. Следим вашите изказвания".

Протестиращите обещаха на Декарм съвсем скоро да подготвят ново писмо към ЕК с конкретни въпроси относно методите за оценка на България. Те настояват да говорят със специалистите в Европа по българските въпроси, защото не разбират на какво се дължи разминаването на европейския доклад и оценките на "Трансперънси интернешънъл" и "Репортери без граници".

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа