Президентът на Финландия: Не планираме да разполагаме ядрени оръжия, след като влезем в НАТО

1346
Президентът на Финландия: Не планираме да разполагаме ядрени оръжия, след като влезем в НАТО
Снимка: Getty Images

Президентът на Финландия Саули Нинистьо заяви, че страната не планира да разполага ядрени оръжия на своя територия след присъединяване към НАТО, съобщава местната медия Yle.

Хелзинки чака одобрение за Алианса, след като подаде кандидатура за членство заедно с Швеция, но до момента две страни блокират процеса и не са ратифицирали решенията в националните си парламенти – Унгария и Турция.

Столтенберг: Време е Финландия и Швеция да бъдат приети в НАТО

Време е Финландия и Швеция да бъдат приети в НАТО, те отдавна са изпълнили изискванията на Турция, заяви днес генералният секретар на Н...

ОЩЕ: Играят ли в тандем Орбан и Ердоган? Отлагат влизането на Швеция и Финландия в НАТО

Финландия не възнамерява да внася ядрени оръжия на своя територия и няма индикации, че такива са предложени на финландците, заяви държавният глава при откриването на курс по национална отбрана.

В същото време Нинистьо нарече ядрените оръжия "неразделна част от силите за възпиране на НАТО", които са инструмент за превенция, а не самоцел. "Ядрена война не може да бъде спечелена, такава изобщо не трябва да има", подчерта президентът на Финландия. 

По-рано финландският министър на външните работи Пека Хаависто също заяви, че страната не планира да разполага на своя територия ядрени оръжия на НАТО.

Относно графика за присъединяването на Финландия към НАТО, президентът на скандинавската страна каза, че сега ситуацията изглежда "по-добра, отколкото преди седмица или две". Той не зае по-конкретна позиция относно сроковете, но вярва, че членството ще бъде осъществено "в разумен срок". Нинистьо заяви, че не се притеснява за междинния период, тъй като 28-те страни - членки на НАТО, вече са потвърдили, че считат Финландия и Швеция за подходящи за членство и че те заслужават подкрепа по член 5, т.е. задължението на НАТО за колективна отбрана.

САЩ одобри потенциална продажба на ракети на Финландия

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на управляеми ракетни системи за многократно изстрелване и свързаното с тях...

Той добави, че критиките на Турция към новите кандидати за членство в НАТО са били по-скоро по отношение на дейностите и политиките на Швеция, отколкото на Финландия.

ОЩЕ: От Финландия се радват, Унгария им обещала да ги подкрепи за НАТО

Нинистьо заяви, че Хелзинки няма да промени действията си заради турските искания. Финландия не е подпомагала кюрдските организации, срещу които Анкара възразява, но е помагала на кюрдите чрез международна помощ и ще продължи да го прави, добави той. Припомняме, че Турция блокира двете скандинавски държави за Алианса заради това, че оказват помощ на лица, свързани с Кюрдската работническа партия, считана от президента Реджеп Ердоган за терористична организация.

Коментирайки ситуацията в Украйна, Нинистьо заяви, че краят на войната не се вижда и нито една от страните не прави компромис с изходните си позиции. Той добави, че Хелзинки ще продължи да помага на Киев, докато е необходимо, както и че властите в Киев са в правото си да защитават териториалните си граници и суверенитета на страната.

Президентът обаче смята за опасно, че говоренето за война е станало толкова обичайно. Трайна сигурност не се постига чрез продължаване на конфликтите, това може да се постигне само с мир, подчерта Нинистьо. И заяви, че в името на мира си струва да се положат усилия, които може да се окажат дори безполезни. Той заяви, че поради това приветства действията на френския президент Еманюел Макрон и на германския канцлер Олаф Шолц да поддържат диалог с Москва. "Целта не е нищо повече от това да се спрат убийствата. Мисля, че това е достойна цел", каза финландският президент.

Финландия реши - ще строи ограда по границата с Русия

Финландското правителство одобри плана за издигане на ограда по границата с Русия. Изграждането ѝ ще започне в най-натоварените участъц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В руските училища отпадат книгите за сталинските репресии, с какво ги заменят?

Зеленски: Русия унищожи почти всичките ни ТЕЦ, очакваме атаки и по АЕЦ (СНИМКИ)

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com