При Бахмут: Бавен руски напредък, при Кремена украинците удрят (ВИДЕО)

14384
При Бахмут: Бавен руски напредък, при Кремена украинците удрят (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Притесненията, че не е далеч времето, в което украинската армия ще бъде принудена да напусне Бахмут, растат. Причината – развитието на боевете по южния фланг на града, който руснаците се мъчат да превземат вече 8 месеца без успех.

(КАРТА) Съгласно сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия що се отнася до Бахмут за изминалото денонощие са отблъснати руски атаки при Клещеевка (7 километра югозападно от Бахмут), Ивановско (6 километра на запад от Бахмут) и самия Бахмут. Посочването на Ивановско в сводката обаче се чете от украински източник, следящ изкъсо войната, като тревожен сигнал. Според него, руснаците са превзели високия терен на север-северозапад от Клещеевка и сега атакуват към кръстовището между селата Ступочки и Ивановско, по речния канал на река Северски Донец. Ако пробият там, ще могат да прекъснат един от логистичните маршрути на украинската армия за Бахмут – този от Часов Яр (магистрала Т0504 Костянтиновка – Часов Яр - Бахмут). В официалната украинска сводка Часов Яр е посочен като място, подложено на руски артилерийски огън, от системи за залпов огън. Руските такива имат обсег от около 30-40 километра, а Часов Яр е на около 15-тина километра от бойните действия при Клещеевка и Ивановско. Руският телеграм канал "Рибар" има същата оценка за случващото се в този участък на фронта - ЧВК Вагнер се опитват да отрежат Т0504.

Откъм Соледар, тоест северния фланг на защитата на Бахмут, също е горещо. Там основни точки на украинската отбрана са Верхнокамянско (30 километра североизточно от Бахмут) и Парасковевка (6 километра северно от Бахмут). Има геолокализирани видеокадри на обстрел от украинската артилерия по руски сили, опитващи да пресекат река Бахмутска северозападно от гара Сол, която е на 5 километра на север от Соледар. Овладени от руснаците са Краснополовка (северозападните покрайнини на Соледар) и Дворичия (югозападните покрайнини на Соледар).

В североизточните покрайнини на Бахмут тече жестока битка при местния месокомбинат – има геолокализирани кадри, потвърждаващи и това:

Че касапницата е жестока потвърждават всички публикувани по-горе видеа, но и дневната статистика на украинския щаб – 800 убити руснаци за денонощието, като от два-три дни насам числата за ден са дори по-големи, а онзи ден украинците отчетоха 910 убити руснаци. Руската тактика на пехотни атаки тип "камикадзе", в малки групи от по 10-15 души води до много руски жертви, но това не стряска руското командване.

Същевременно, при Угледар (Въгледар, Вухледар) нещата за момента са много стабилни в полза на украинците. Видеокадри показват как руски морски пехотинци от 155-та бригада и руски войници от 40-та бригада биват посрещани и унищожавани от украински артилерийски огън при Николско, на изток от Угледар. Самият град обаче вече страда жестоко от далеч руски артилерийски обстрел – има видеокадри, потвърждаващи и това:

Що се отнася до Авдеевка - при Водяне и Маринка нещата не са се променили особено, като руският натиск си остава силен, но голям руски пробив няма.

В Луганска област, Кремена остава най-горещата точка – Андрей Турчак, секретарят на партията на Владимир Путин "Единна Русия" потвърди в канала си в Телеграм, че украинците все по-настървено опитват да пробият руските позиции там. Вече има данни и за "важна позиция на изток", която руснаците са били принудени да напуснат, но все още информацията не е официализирана от руска страна.

В дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) има интересен акцент - оплаквания на руски военни кореспонденти как руското военно министерство искат да носят сини жилетки, с надпис "Press". Това е стандартна практика навсякъде по света в зона на военни действия, но например според кореспондента на "Комсомолская правда" Александър Коц това е опит руските военни кореспонденти да бъдат ограничени. Защо - защото така украинците щели да се целят и да убиват руските военни кореспонденти (все едно да седнеш да играеш с хора, които са белязали картите). Коц смята, че ще стане така, защото още от 2015 година САЩ предупредили, че представящи се за журналисти хора в Донбас всъщност са членове на руски парамилитаристични групи.

ОЩЕ: При Бахмут руснаците се мъчат, ще дойде ли ново решаващо оръжие за Украйна? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа