При стрелба на сепаратистите в Украйна загина жена

4082
При стрелба на сепаратистите в Украйна загина жена
Снимка: Getty Images/Guliver

Една жена бе убита в Източна Украйна, след като няколко снаряда паднаха върху частни домове в село Зайцево, разделено на две от фронтовата линия и превърнало се в една от горещите точки на конфликта.

В съобщение на украинската армия се уточнява, че това е първата цивилна жертва след установяването на примирие във вторник между бунтовниците-сепаратисти и украинските сили, според които в стрелбата са използвани оръжия, забранени от мирните споразумения.

Бунтовниците използваха гранатомети, голямокалибрени картечници, 82-мм минохвъргачки и танк – оръжия, които би трябвало да са изтеглени от фронтовата линия в рамките на мирските споразумения, се подчертава в съобщението, цитирано от АФП, информира БГНЕС.

От своя страна бунтовниците обвиняват украинските сили, че снощи са обстрелвали западните предградия на Донецк и разположеното на 55 км от града село Зайцево. Няма пострадали.

Мирните споразумения, подписани в Минск през февруари благодарение на френско-германското посредничество, помогнаха за прекратяване на боевете, които от април 2014 г. взеха над 9000 жертви.

Киев и бунтовниците обявиха във вторник, че са сключили Ен-тото примирие - Новогодишно. Предишното бе сключено през септември и позволи чувствително затихване на боевете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com