Пробив: Ваксина дава 100% имунен отговор срещу COVID-19 след реваксинация

9054
Пробив: Ваксина дава 100% имунен отговор срещу COVID-19 след реваксинация
Снимка: iStock/Guliver

Обнадеждаваща новина за пробив в борбата с коронавируса долетя от Великобритания. Учени от университета в Оксфорд обявиха, че разработваната от тях ваксина е дала изключително добри резултати след първите тестове при хора.

От публикация в авторитетното медицинско списание "The Lancet" става ясно, че ваксината, наречена ChAdOx1 nCoV-19, се е оказала ефективна и без големи странични ефекти. Общо 1 077 души са получили от препарата, който е разработен от учени от британския университет в Оксфорд съвместно с компанията „Астра Зенека“. Първите резултати сочат, че след инжектиране, имунната система на доброволците произвежда антитела и Т-клетки, които могат да се борят с коронавируса.

САЩ и Русия се похвалиха с успехи в разработката на ваксина и лек срещу коронавируса

Експерименталната коронавирусна ваксина на компанията Moderna е показала обещаващи резултати при изпитването ѝ в ранен стадий върху хор...

Произведена е от генетично разработен вирус, който причинява обикновената настинка при шимпанзетата. Той е силно модифициран, най-напред, за  да не може да причини инфекции у хората, а също и да "прилича" повече на коронавирус. Учените постигат това, прехвърляйки върху ваксината, която разработват, генетичните инструкции за шиповия протеин на коронавируса - средството, чрез което той завладява клетките. Това означава, че ваксината прилича на коронавирус толкова, че имунната система може да се научи да го атакува.

Изпитанията са проведени между 23 април и 21 май. Средната възраст на участниците е 35 години, като те са били между 28 и 44 години. 536 от тях са били жени, а 541 – мъже. Те са били разделени в две групи – такива, които са получили ChAdOx1 nCoV-19 и такива, които са получили ваксина срещу менингококи и са използвани за контрола. Резултатите сочат, че нивата на Т-клетките достигат максимума си 14 дни след ваксинацията, а нивата на антителата - пик след 28 дни. Изследването показва, че 90% от хората, развиват неутрализиращи антитела след една доза от ваксината. Само на 10 души е поставена втора доза и всички те също произвеждат антитела.

Като цяло всички, получили ваксината, не са проявили сериозни странични ефекти. Най-честите странични ефекти са били мускулна болка, умора, главоболие и температура. Тези нежелани реакции са били ограничени при повечето пациенти с парацетамол. Болка на мястото на прилагането на ваксината се е проявила на първия ден. Учените са категорични, че въпреки добрите новини, тепърва ще се правят проучвания за дългосрочните ефекти и ефикасност на ваксината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа