Противоречиви партньори, Русия, ЕС: Коалицията на Мелони е изправена пред предизвикателства

4265
Противоречиви партньори, Русия, ЕС: Коалицията на Мелони е изправена пред предизвикателства
Снимка: Getty images

Крайнодесната лидерка Джорджа Мелони положи клетва като италиански премиер в събота, за да стане първата жена, която оглавява правителство в Италия. Мелони положи клетва пред президента Серджо Матарела в двореца Квиринал в Рим, някога дом на папи и крале на Италия.

Нейната постфашистка партия "Италиански братя" от евроскептици и антиимигранти спечели парламентарните избори на 25 септември, но се нуждаеше от външна подкрепа, за да състави правителство. Назначаването на Мелони е историческо събитие за третата по големина икономика в еврозоната и за "Италианските братя", които никога не са управлявали. Тя спечели 26% от гласовете миналия месец в сравнение с осем и девет процента съответно за нейните съюзници "Форца Италия" и крайнодясната Лига.

Списъкът на Мелони от 24 министри, сред които шест жени, разкри желанието да се успокоят партньорите на Италия. Тя посочи Джанкарло Джорджети за министър на икономиката, който беше при предишното правителство на Марио Драги. Джорджети, бивш министър на икономическото развитие, се смята за един от по-умерените, проевропейски настроени членове в Лигата на Матео Салвини. Мелони назначи и бившия председател на Европарламента Антонио Таяни от "Форца Италия" за външен министър и вицепремиер. Салвини ще бъде вицепремиер и министър на инфраструктурата и транспорта. Това назначение вероятно ще го разочарова, защото той искаше Мелони отново да му даде ролята на вътрешен министър, след като преди това заемаше поста между 2018 и 2019 г. Вместо това тази длъжност отиде при технократа и префектът на Рим Матео Пиантедоси.

Джорджа Мелони: Новото правителство на Италия ще бъде пронатовско и проевропейско

Новото правителство на Италия ще бъде пронатовско и изцяло част от Европа, заяви бъдещият министър-председател Джорджа Мелони. "Италия ...

Шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен поздрави Мелони за назначаването. "Разчитам и очаквам с нетърпение конструктивно сътрудничество с новото правителство по предизвикателствата, пред които сме изправени заедно", написа тя в събота, докато председателката на Европарламента Роберта Мецола написа в Туитър на италиански, че "Европа се нуждае от Италия".

Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан написа в Туитър: "Поздравления за сформирането на вашето правителство! Голям ден за европейската десница!"

Загриженост за единството

Консултациите за съставяне на правителство бяха засенчени от разногласия с двамата й бъдещи коалиционни партньори заради емоционалната подкрепа на Мелони за Украйна след руското нахлуване, докато лидерите на "Форца Италия" и Лигата се смятат за близки на Москва.

Изтече запис, в който бившият премиер Силвио Берлускони, който оглавява "Форца Италия", говори за топлите си връзки с Москва и изглежда обвинява украинския президент Володимир Зеленски за войната в Украйна. Берлускони казва, че коментарите са били извадени от контекста. Междувременно Салвини е дългогодишен фен на руския президент Владимир Путин и критикува западните санкции срещу Русия.

Италия пое официално ролята на рамкова държава на бойната група на НАТО в България

Официална церемония по поемане на ролята на рамкова държава от Италия на бойната група на територията на нашата страна се проведе днес,...

Въпреки евроскептичната си позиция, Мелони е твърда в подкрепата си за Украйна, в съответствие с останалата част от ЕС и САЩ. Но напрежението засилва опасенията, че коалицията на Мелони, която се крепи на необходимостта от парламентарно мнозинство, ще се бори да запази единството, а отделно от това самата тя обяви, че правителството ще бъде евроатлантическо и пронатовско.

Предстоящи предизвикателства

Коалицията на Мелони иска да предоговори частта на Италия от фонда на ЕС за възстановяване след Covid-19. Тя твърди, че почти 200 милиарда евро, които очаква да получи, трябва да вземат предвид настоящата енергийна криза, изострена от нахлуването на Москва в Украйна, което удари доставките на руски газ за Европа. Но средствата са обвързани с поредица от реформи, едва започнати от предишното правителство на Марио Драги.

Анализаторите твърдят, че Мелони има ограничено пространство за маневриране. Тя проведе кампанията си с платформата „Бог, страна и семейство“, предизвиквайки страхове от регрес относно човешките прав в страната с католическо мнозинство.

Анализ на Агенция Франс Прес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа