Путин е "за" реабилитация на малцинства в Крим, включително българи

16369
Путин е "за" реабилитация на малцинства в Крим, включително българи
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир Путин подкрепи идеята за изработване на програма за реабилитиране на депортираните навремето от Крим българи, както и на други етнически малцинства. Подкрепата си той изрази на заседание на президентския Съвет за правата на човека, предаде руската агенция ТАСС.

На заседанието Елена Масюк, която членува в съвета, припомни указа на Путин реабилитирането на народите, депортираните от Крим. Тя изрази опасение, че де факто помощ ще получат само кримските татари, а хиляди немци, арменци, българи и гърци ще останат без нея. Затова тя предложи отделни програми по реабилитацията на всяка етническа общност.

"Права сте, сигурно трябва да се разгледа по категории хора, по тяхната национална принадлежност, всички категории да се видят. Ще се захванем с това", реагирал Путин, твърди БГНЕС. Той добави, че "въпросът опира да бюджетните ограничения и нищо друго". "Има морални задължения, които трябва да бъдат изпълнени въпреки трудностите с бюджета", изтъкна руският президент.

Путин каза още, че ще има по-точна информация за народите в Крим след планираното преброяване там.

Утре е крайният срок за регистрация на желаещите да гласуват българи в чужбина

Все още не е ясно къде в чужбина най-много наши сънародници ще вземат участие на предстоящите парламентарни избори на 5 октомври. Всичк...

Татарите, българите и другите етноси са били депортирани от Крим, след като съветската армия освобождава полуострова на хитлеристките войски през 1944 година. Тези етноси са били обвинени в сътрудничество на окупационния хитлеристки режим. Според преброяване от 2010 г. в момента в Крим има около 2000 етнически българи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com