Путин официално възроди съветската версия на "Евровизия" (СНИМКИ и ВИДЕО)

7862
Путин официално възроди съветската версия на "Евровизия" (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Официално с началото на новата година Русия възстановява песенния конкурс "Интервизия", по-известен през годините като съветския вариант на "Евровизия".

Премиерът Михаил Мишустин е подписал указ, с който за целта се отделят 600 млн. рубли (малко над 6 млн. евро) и се определя мястото на провеждането му да е Санкт Петербург. Дата за събитието не е посочена.

Конкурсът съществуваше за страните сателити на бившия СССР между 1965 г. и 1984 г., а сега Москва го възражда отново с цел да бъде алтернатива на "Евровизия".

"Заедно със страните партньори ще бъдат определени правилата за творческото състезание. Ще има основен постоянно действащ организационен комитет и ще изберем представители на национално жури във всяка държава", обясни Мишустин. По думите му конкурсът трябва да стане ярък и необикновен музикален празник.

Кончита Вурст ще участва ли?

За "Интервизия" се говори още от 2014 г., когато транс певицата Кончита Вурст спечели "Евровизия". Тогава конкурсът в Европа се превърна в едно от най-обсъжданите събития през годината, а руските политици определиха победата като знак за моралния упадък на Запада. "Това е краят на Европа", заяви Владимир Жириновски, лидер на Либерално-демократическата партия на Русия. "Европа е изгнила. Вече няма жени и мъже. Има "то"", коментира още той тогава.

Сега, 10 години по-късно, блянът на бившите съветски политици е напът да се случи.

"Последното издание на Евровизия изчерпа търпението ни. Трябва да имаме свой хетеросексуален еквивалент, който да е наречен "Гласът на Русия". Ние не можем да толерираме тази лудост", каза Валерий Рашкин, заместник-председател на Комунистическата партия пред агенция Интерфакс отново през 2014 г.

Още: Путин жестоко се разправи със звездите от руския шоубизнес, участвали в голото парти 

Как е изглеждало?

"Интервизия" на практика копира изцяло създадения през 1956 г. песенен конкурс "Евровизия" и на нейната сцена се раждат множество звезди на СССР и Куба. Участниците в "Интервизия" се събирали всяка година в Сопот, Полша, и чрез песните си се опитвали да докажат, че Съветският съюз може да задмине Запада по качество на поп музиката. Югославия, която следваше политиката на необвързаност както със Запада, така със СССР, а също и Финландия - своеобразен медиатор между двете страни в конфликта на Студената война, са участвали и в "Евровизия", и в "Интервизия".

Още: Назад към СССР: На руските спортисти забраняват пътуванията в чужбина

В зависимост от възможностите на конкурса победителите са си тръгвали или с цветя, или с кристал, или с лек автомобил. Марион Рунг, популярна финландска певица, печели конкурса през 1980 г. с песента "Къде е любовта". Тогава тя печели кутия с пари, но завръщайки се в родината си, тя вече е герой. "Отнасяха се с мен като с кралица", разказва тя.

Предложението на Путин да се възобнови конкурса беше анонсирано още през 2009 г. Той със сигурност е развълнуван от идеята страната му сама да подбира конкуренцията си. Припомняме, че Русия беше изключена от "Евровизия" след нахлуването на армията ѝ в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Още: Нов филм представя доказателства, че Тодор Живков подготвял сливане със СССР (ВИДЕО)

Българско участие

Идеята за възраждане на стария конкурс припомни и старите ленти - през 1963 г. "Интервизия" е спечелен не от кого да е, а от самата Лили Иванова с песента "Адажио".

Снимки: Getty images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа