Путин провел чистка в Службата за сигурност след провала в Украйна

5965
Путин провел чистка в Службата за сигурност след провала в Украйна
Снимка: Pixabay

Руският президент Владимир Путин е провел чистка във Федералната служба за сигурност (ФСС) след неуспешната инвазия в Украйна, пише РБК Украйна.

Най-малко 150 офицери от 5-а служба, които се занимавали с "украинския въпрос", изпаднали в немилост пред руския президент. За това говори разследващият журналист на Bellingcat Христо Грозев в ефира на ТВ канала „Популярная политика“.

Грозев отбелязва, че бившият началник на 5-а служба не се е появявал от две седмици – през цялото това време дори не вдига телефона.

„Интересно, какво се случва с хората, които са били подчинени на Беседа (началникът на 5-о управление на ФСС на Руската федерация Сергей Беседа). Той не е бил сам там – там са били, както ви казах, 150 служители на ФСС, които се занимава с украинския въпрос“, казва журналистът.

Според него повечето от тези хора вече не работят във ФСС и може би много от тях са арестувани.

"Мога да кажа, че значителна част от тях, ако не са арестувани, то определено вече не работят във ФСБ. Чистката определено е имало. Надявам се, че след няколко дни Bellingcat ще успее да публикува нещо по-конкретно за съдбата на тези хора”, отбелязва Грозев.

Путин търси виновни

По-рано Олексий Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, заяви, че Путин вече търси виновни за провала на руската инвазия в Украйна. Според него това обяснява изпращането на началника на 5-и отдел на ФСС Сергей Беседа в следствения арест.

Също така по-рано Христо Грозев отбеляза, че е малко вероятно Путин да нареди използването на ядрено оръжие срещу Украйна, тъй като много руски офицери не подкрепят политиката на Кремъл. Освен това руският диктатор е шантажирал с ядрения удар, за да привлече НАТО във войната и да обясни поражението си именно с намесата на Алианса, казва Грозев пред ВВС.

Според него и сега шефът на Кремъл има съмнения дали руските офицери ще изпълнят заповедта му. През последните седмици се видя, че голям брой руски офицери не подкрепят режима на Путин.

"Путин няма да даде заповед за използване на ядрено оръжие, ако не е сигурен, че тази заповед ще бъде изпълнена. Последните седмици добавят, че голям брой офицери не са готови да изпълнят такива заповеди. Самият факт, че той ще има съмнения, ще намали риска да вземе подобно решение“, подчертава Христо Грозев.

Украинският президент Володимир Зеленски също смята, че е малко вероятно Русия да използва ядрено оръжие. Според украинския държавен глава ръководството на Руската федерация обича живота и не иска да се откаже от властта. Докато в случай на ядрен удар руските власти ще загубят всичко.

ОЩЕ: BBC: Нов генерал с опит в Сирия поема ръководството на руската инвазия в Украйна (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com