Путин: Санкциите бележат края на една епоха, цялата планета ще плати за амбициите на Запада

35146
Путин: Санкциите бележат края на една епоха, цялата планета ще плати за амбициите на Запада
Снимка: Kremlin.ru

Санкциите, наложени на Русия от Запада заради войната в Украйна, бележат края на една епоха. Това обяви в реч преди правителственото заседание днес руският президент Владимир Путин. "Цялата планета ще трябва да плати цената за амбициите на Запада и опитите му да запази изчезващото си господство на всяка цена”, добави той, цитиран от RT - една от медиите, които получиха първи забрана за разпространение в ЕС.

В речта си в руският държавен глава заяви, че „митът за западната социална държава, за така наречения златен милиард, се разпада”. „Западните санкции са удар срещу Русия, но от тях ще пострада световната икономика. Заради тях ще скочат цените на природния газ, енергийните ресурси, храната, а много работни места, свързани с руския пазар, ще бъдат загубени“, предупреди той. „Без съмнение настоящата ситуация е тест за всички нас, но аз съм сигурен, че ще преминем през него с достойнство – с усърдна работа, взаимна помощ и обединени усилия ще преодолеем всички трудности и ще станем дори по-силни, както винаги е било в хилядолетната руска история“, каза той. „Руската икономика ще се адаптира към новата реалност. Ще засилим нашия технологичен и научен суверенитет, ще насочим ресурси в подкрепа на земеделието, промишлеността и инфраструктурата“, категоричен бе Путин.

5 млрд. долара за нищо: Подвела ли е Путин руската ФСБ за войната в Украйна?

Преди дни службата по сигурност на Украйна обяви, че е разкрила организаторите на "федеративна република Украйна". Това съобщи УНИАН*. ...

Във връзка с решението на няколко западни държави да замразят активите на руската централна банка Путин заяви, че това само ще подкопае непоправимо доверието в тези държави и ще накара други страни да се замислят, преди да предоставят резервите си на тях. Според руския президент почти половината от активите на Москва са били "просто откраднати" от Запада. "За разлика от Запада, ние уважаваме частната собственост и няма да пристъпваме към прибързана национализация", отбеляза той.  

Руският президент обеща да увеличи заплатите, социалните помощи и пенсиите в условията на санкциите на Запада. Той е подписал указ "За мерките за осигуряване на социално-икономическа стабилност и защита на населението в Руската федерация". Президентът е възложил на кабинета на министрите да изчисли точните финансови параметри на помощта за населението. "Няма нужда Руската централна банка да печата пари, а страната има достатъчно финансови ресурси, за да се бори със сегашните предизвикателства", уточни той.

Според президента, Русия осъзнава с какви ресурси разполага "Империята на лъжите" на Запада, но тя е безсилна пред истината и справедливостта и Москва последователно ще оповестява своята позиция пред света. "Позицията ни е честна и открита и все повече хора я чуват, разбират и споделят", обяви той. Против Русия е разгърната масирана атака в киберпространството, задействана е "безпрецедентна информационна кампания" с участието на глобалните социални мрежи, и всички западни медии, "чиито обективност и независимост се оказаха просто мит", обясни Путин. Припомняме, че след началото на войната в Русия беше приет закон, според който можеш да влезеш в затвора за до 15 години при разпространение на "фалшиви новини".

"Ограничава се достъпът до информацията, обработват хората с огромно количество лъжи. Стигнаха дотам една от социалните мрежи да допуска призиви за убийства на руски граждани", аргументира се президентът на Русия (бел. ред. - става въпрос за Facebook и Instagram, а допусканите публикации са за смъртта на самия Путин и на "нашествениците", а не на цивилни руски граждани - ПОДРОБНОСТИ). 

Мъск се подигра на Путин: Ако те е страх да се биеш с мен, ще се бия с една ръка

Милиардерът Илон Мъск не остана длъжен на чеченския лидер Рамзан Кадиров по отношение на предизвикателството си към руския президент Вл...

Според Путин на режима в Киев му е безразлична съдбата на украинския народ, на него му е заповядано да създаде "АнтиРусия". "За нас е очевидно, че "западните покровители просто подтикват киевските власти към продължаване на кръвопролитията, доставят нови и нови пратки въоръжения, снабдяват ги с разузнавателни данни и оказват и друга помощ, включително с военни съветници и наемници", отбеляза Путин.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

"Военната операция се развива успешно и в строго съответствие с плановете", каза Путин на излъчено по телевизията правителствено заседание, като добави, че Русия не е имала друг избор, освен да изпрати войски. "Няма да позволим Украйна да служи като плацдарм за агресивни действия срещу Русия", подчерта той. Путин бе категоричен, че „специалната операция по демилитаризация и денацификация на Украйна ще бъде извършена докрай“. Той добави, че настоящият ѝ формат е единственият възможен. „Ако руските войски действаха само в Донбас, това нямаше да доведе до премахване на заплахата, там щеше да се очертае нова фронтова линия“, каза държавният глава.

Руският президент изтъкна, че западните страни искат да превърнат Русия в "слаба, зависима страна; да нарушат нейната териториална цялост; да разчленят Русия по начин, който им е удобен". Ако Западът е смятал, че Русия ще се разпадне или ще отстъпи, "те не познават нито нашата история, нито нашия народ", отсече той на 21-ия ден от войната.

Сенатът на САЩ осъди Путин като военнопрестъпник

Сенатът на САЩ гласува единодушно за осъждането на Владимир Путин като военнопрестъпник. Рядко срещаният вот на представители на разли...

"Зад лицемерните приказки и днешните действия на така наречения колективен Запад стоят враждебни геополитически цели. Те просто не искат силна и суверенна Русия", подчерта Путин. Той съобщи, че Москва е готова да обсъди неутралния статут на Украйна в преговорите: "Принципният въпрос за нашата страна и нейното бъдеще - неутралния статут на Украйна, нейната демилитаризация и денацификация - сме готови да обсъдим като част от преговорите".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа