Пътуването на мигрантите от Сирия до Беларус струва по 4 500 долара

4240
Пътуването на мигрантите от Сирия до Беларус струва по 4 500 долара
Снимка: Getty images

В понеделник граничната служба на Беларус съобщи, че голяма група мигранти от Близкия Изток и Африка се е отправила към границата на Беларус с Полша. По-късно от там заявиха, че ситуацията с бежанците остава изключително напрегната и около полските ограждения са останали около 2 000 от тях, сред които много жени и деца.

Пред кореспондент на РИА Новости мигрантите споделят, че половината от тях възнамеряват да стигнат до Великобритания и никой няма желание да остава в Полша. Бежанците се оплакват, че нямат достатъчно храна и вода, а наскоро е пристигнала пратка с помощи от Червения кръст. По време на разговора мигрантите споделят, че са пристигнали в Беларус от Северен Ирак, а някои от тях са живели в Минск месец и половина.

Беларус: ЕС провокира кризата с мигрантите

В сряда външният министър на Беларус обвини ЕС, че е "провокирал" конфликта с мигрантите на границата с Полша, и заяви, че Минск търси ...

Цялото пътуване от Багдад към Дамаск, а оттам до Беларус е струвало около 4,5 хиляди долара. Някои от мигрантите наемали жилища в Минск. За обратното пътуване нямали пари, разказва един от тях.

Според собствените им разкази, голяма част от бежанците мечтаят да попаднат в Германия през Полша и никой няма намерение да се установи в Беларус. Действията си координират с помощта на социалните мрежи и по-специално чрез Фейсбук. „Там обсъждаме последните новини. Оттам разбрахме, че ще ни изпратят хуманитарна помощ. Жените писаха за това, защото се нуждаем от вода за децата, за да приготвим смеси и мляко за тях”, разказва един от мигрантите.

Заради изострената през последните дни обстановка на полско-беларуската граница министерството на информацията на Беларус обяви, че има готовност да съдейства в страната да дойдат представители на полски медии, за да осветлят ситуацията с бежанците. „В тази връзка предизвиква възмущение фактът, че полската страна забрани на представители на медиите да работят в граничната зона, което е грубо нарушение на правата на журналистите да упражняват своята професия”, се казва в съобщението.

Решението да се съдейства на полските медии в отразяването на темата за мигрантите от територията на Беларус „ще улесни обективното и изчерпателно представяне на информацията от зоната на масово присъствие на бежанци и ще предотврати разпространението на откровена дезинформация“.

Литва с извънредно положение на границата си с Беларус

Извънредното положение, обявено с решение на Сейма (парламента) на Литва във връзка с влошаването на ситуацията с нелегалната миграция,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа