Разбиха престъпната група в Куманово

8452
Разбиха престъпната група в Куманово
Снимка: БГНЕС

Престъпната банда в град Куманово е разбита, съобщиха македонски медии.

Сред днешните престрелки и след преговорите около 30 въоръжени души от групата се предадоха. Смята се, че броят на престъпните лица е бил повече.

15 часа след началото на инцидента в Куманово още се чуваха детонации и изстрели в града, намиращ се в Северна Македония, съобщи БГНЕС.

До момента се знае за десетки ранени, включително 12 полицаи. Най-малко 3 души са загинали. Официалните власти отказват и да съобщят броя на пострадалите.

По-рано бе съобщено за трима загинали и един полицай е потвърдено официално от медицинските власти. Трупът на първия убит полицай е бил предаден в болница в столицата Скопие в 8.00 часа.

Сблъсъците между силите на реда и въоръжената групировка избухнаха около 4.00 часа тази сутрин. Ранени полицаи бяха настанени за лечение в столицата Скопие.

Кметът на Куманово Зоран Дамяновски определи положението в града като "драматично", но призова гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. "Тази сутрин се събудихме със стрелба, детонации, вертолети над града и това продължава през целия ден до момента. Силите на реда се опитват да ликвидират въоръжената групировка, която е в околностите от няколко дни. По неофициална информация тя наброява 50-70 души и се укрива в една къща, която е обкръжена от полицията от всички страни", каза Дамяновски.

Говорителят на вътрешното министерство потвърди информацията за специална полицейска операция. На извънредна пресконференция в Скопие той съобщи, че "въоръжената групировка е нахлула на територията на страната от една съседна държава". Той каза, че операцията продължава и в момента.

В самия град бяха арестувани няколко души, сред които и семейството на Бесник Айдини.

Стрелбата се възобновява на няколко пъти от началото на деня - в квартал "Дива населба", в западната част на Куманово. Всички улици водещи към тази част на града са блокирани от полиция. Над града кръжат и вертолети. По улиците на града се движат и много линейки.

Вътрешното министерство призова гражданите да не излизат по улиците на Куманово и да "запазят спокойствие".

Коалиционният партньор в кабинета на Никола Груевски албанската партия Демократически съюз за интеграция на Али Ахмети, също призова за "запазване на спокойствието и гражданите да не се подават на провокации". В тази част на Република Македония има значително албанско малцинство. Всички албански села се намират на границата с Косово.

И другата албанска формация - Демократическа партия на албанците /ДПА/ призова за спокойствие и гражданите да не се подават на провокации, а държавните институции да гарантират сигурността на хората.

Лидерът на опозицията Зоран Заев призова македонския премиер Никола Груевски да излезе пред нацията и да каже, "кой дестабилизира страната". Той призова гражданите да не се поддават на умопомрачителните сценарии на властите".

"Призовавам Груевски да излезе пред гражданите и да обясни, кой, защо и с каква цел иска да дестабилизира държавата. Да обясни дали и защо престъпни структури от територията на съседни държави влизат в Македония. Кой е техният организатор и каква е тяхната цел. Същото обяснение трябва да даде и коалиционният партньор на Груевски Али Ахмети", каза още Заев. Според него днес жертви са "и албанците, и македонците".

Той призова протестите да спрат, за да може да се стабилизира ситуацията в страната.

Американското посолство в Скопие изрази съжаление за "човешките жертви, сред които има и полицаи". От там подчертаха, че следят внимателно развитието на събитията в Куманово и че са в непрекъснат контакт с властите и политическите лидери.

Управляващите използват криминални структури, за да създадат нестабилност и да обявят извънредно положение в Македония. Целта им е да попречат на провеждането на масовия протест на 17 май, който е свикала опозицията. Това заяви специално за БГНЕС генерал Горан Митевски, бивш ръководител на специалните служби на Македония.

Генерал Митевски припомни изнесените на 4 април от генерал Стоянче Ангелов факти. Според данните управляващите от ВМРО-ДПМНЕ са дали 2 милиона евро криминална банда от Косово. Нейните представители по-рано са участвали в УЧК /Армията за освобождение на Косово – бел.ред./. "Целта е с помощта на тези въоръжени банди да се предизвика нестабилност и да се въведе извънредно положение. Така властите ще получат възможност да забранят провеждането на антиправителствените демонстрации в Скопие и останалите градове на Македония", категоричен е генерал Митевски. Става дума за сценарий на властта насочен срещу опозицията и хората, които не се примиряват с нейното управление, добави той.

Самият генерал Ангелов заяви в емоционално обръщение към своите сънародници: "Днес албанците не нападат македонците. Днес албанците не нападат полицаи. Днес престъпни елементи нападат полицаите. Днес полицаите се сражават срещу престъпници. Днес полицаите македонци и полицаите албанци се сражават срещу престъпниците. Да последваме техния пример. На мирен протест македонци и албанци заедно да излязат срещу криминалните елементи".

Известният македонски политик професор Стево Пендаровски заяви, че "за мнозина познавачи на македонската политическа действителност инцидентът в Куманово е изфабрикуван от властта и по-конкретно от македонската партия в управляващата коалиция на премиера Никола Груевски", от която е и самият министър-председател.

Професор Сюлейман Рушити коментира пред БГНЕС, че "за съжаление приказките, че властта ще предизвика инциденти, за да отклони вниманието от истинската действителност, се сбъднаха. Трагедията в Куманово е криминална акция на властта, за да се заглуши отзвука от разкритията на Зоран Заев".

Той смята, че отговорността за случилото се трябва да бъде понесена от цялото правителство. "Смятам, че отговорна е и партията на албанците, която участва в управлението на Македония. Със своето присъствие във властта тя дава възможност на премиера Никола Груевски да се хвърля в подобни безсмислени авантюри", каза професор Рушити и добави, че македонските албанци няма да се подадат на тъмните сценарии на властта.

Представителството на Европейския съюз /ЕС/ в Република Македония съобщи, че "следи внимателно събитията и информациите за полицейската операция в Куманово, която се провежда и в момента и при която е имало и стрелба".

"Представителството е в постоянен контакт с компетентните органи и полицейските служби", се казва в краткото съобщение. От там призовават гражданите и политическите фактори да запазят спокойствие и да изчакат официалните информации на компетентните институции.

Според сръбските власти македонската гранична полиция се изтеглила от границата със Сърбия и поради тази причина властите в Белград са изпратили допълнителни сили в района на границата.

Не закъсня и реакцията на европейските партии. Алиансът на либералите и демократите призова за "незабавна оставка на македонския премиер Никола Груевски и сформиране на преходно правителство, в което ще участват всички политически партии".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа