Разследват дясната ръка на Саркози за подкупи

774
Разследват дясната ръка на Саркози за подкупи
Снимка: Getty Images / Guliver

Съдиите, разследващи предполагаемото финансиране на предизборната кампания на Никола Саркози през 2007 г. с пари от либийския лидер Муамар Кадафи, обвиниха бивш близък съветник на Саркози във вземане на подкупи.

Клод Геан, който беше вътрешен министър в кабинета на Саркози, също така е обвинен в злоупотреба с държавни средства и сговор за незаконно финансиране на кампанията.

Нови обвинения срещу Никола Саркози

Никола Саркози е призован да се изправи пред съда във връзка с обвинения за корупция и опит за натиск върху съдия, от който се е опитал...

Геан, който отрича каквито и да било простъпки, беше разпитван миналия вторник, но „използва правото си да мълчи“, каза адвокатът му Филип Буше ел Гози пред Франс прес.

Той вече е изправен пред обвинения за данъчни измами и фалшифициране на документи за трансфер на 500 000 евро, получени от малайзийска компания през 2008 г., а през 2009 г. за продажбата на луксозна вила в Южна Франция на либийски инвестиционен фонд.

Подозренията се засилиха, когато полицейски документи, станали достояние на разследващия портал Медиапарт, показаха, че Геан е изтеглил само 8000 евро в брой от негови известни банкови сметки между 2003 и 2012 г., а е платил в брой 720 000 евро за апартамент в Париж.

Разследването започна през 2013 г. след изявления на няколко лица от сваления режим на Кадафи, че кампанията на Саркози е получавала пари в брой от либийския диктатор и сина му Сейф ал Ислам. На обвиненията чудесно пасна твърдението на френско-ливански бизнесмен през 2016 г., който заяви, че на три пъти е пренасял куфари с по пет милиона евро в тях от Кадафи за Саркози и Геан, който тогава беше шеф на кабинета на бъдещия президент.

Забраниха на Саркози да общува с други обвиняеми

Съдебните власти на Франция забраниха на бившия президент Никола Саркози да общува с други обвиняеми по делото за незаконното финансира...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа