Рекорден брой студенти са използвали "Еразъм" през 2012-2013 година

20205
Рекорден брой студенти са използвали "Еразъм" през 2012-2013 година
Снимка: Getty Images / Guliver

Последните данни за програма "Еразъм", публикувани днес от Европейската комисия, показват, че почти 270 000 студенти — нов рекорд — са се възползвали от стипендиите на ЕС за образование или стаж в чужбина през 2012 — 2013 година, съобщават от ЕК.

Данните показват, че средният размер на стипендията по "Еразъм", която покрива част от разходите за живот и пътуване в чужбина, е бил 272 евро на месец — увеличение с 9% спрямо предходната година (250 евро). В някои страни стипендията се допълва със средства от национални, регионални или институционални източници.

Държавата отрича да има какъвто и да е проблем с "Еразъм+"

Програмата „Еразъм+” в България тръгна успешно. Това гласи официален отговор на Център за развитие на човешките ресурси (ЦР...

Въпреки че обучението в друг университет продължава да е най-популярният избор в рамките на програмата, всеки пети студент (55 000) е избрал да проведе стаж в предприятие. Трите най-популярни дестинации за студентите по "Еразъм" през 2012 — 2013 г. са били Испания, Германия и Франция. Най-много студенти като дял от общия брой студенти в съответната страна са изпратили Люксембург, Лихтенщайн, Финландия, Латвия и Испания.

През следващите седем години (2014 — 2020 г.) 4 милиона души, включително 2 милиона студенти и 300 000 служители, ще получат финансова помощ по новата програма "Еразъм+". Ще бъдат финансирани и 135 000 обмена на студенти и персонал между Европа и страни партньори по света. Разширената програма, която включва "Еразъм" и други подобни схеми за мобилност за различни групи хора, включително чираци и доброволци, е с по-силен акцент върху езиковата подкрепа и с по-гъвкави правила относно финансовата помощ. Също така ще се предоставя допълнителна подкрепа за хора със специални потребности, за хора в неравностойно положение и за хора, живеещи в отдалечени райони.

"Еразъм" не е само програма за обмен на студенти — през 2012 — 2013 г. над 52 600 души академичен и административен персонал са получили финансиране по програмата, за да преподават или да се обучават в чужбина. Придобитият опит е от полза не само за отделните служители, но и за качеството на преподаването и ученето в техните институции у дома. Около 500 служители от предприятия — увеличение с повече от 20% спрямо предходната година — също са получили подкрепа по „Еразъм“, за да преподават във висши учебни заведения в чужбина. Това показва нарастващия интерес към съобразяване на образованието и обучението с нуждите на пазара на труда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа