Ромът, който иска да стане евродепутат

39617
Ромът, който иска да стане евродепутат

Той може да се превърне в историческа личност: Ромео Франц е първият ром от Германия, кандидатстващ за Европейския парламент. 47-годишният музикант от Зелената партия е решен да се бори за правата на ромите в Европа.

В Германия живеят 80 000 роми, които официално са признати за малцинство. Ромео Франц е представител на стар ромски род, заселил се в Германия преди около 600 години. Майка му и баба му са оцелели по време на Холокоста, но шест души от фамилията са загинали в Аушвиц. Именно тази част от семейната история вдъхновява Франц да влезе в политиката. Първото му участие в демонстрация е на 14-годишна възраст - в протест пред полицейската централа във Висбаден срещу инициалите ZN /в превод: циганско име/, поставяни тогава до имената на представителите на ромската общност в полицейските информационни масиви.

Ердоган ''защитава'' хомосексуалистите

Премиерът Ердоган е твърдо решен да наложи религиозно-консервативните си възгледи в турското общество: правителството обмисля въдворяв...

Ромео Франц влиза в политиката през 2010-та, когато след почти 20 години активна дейност в областта на гражданските права решава да се запише в Зелената партия. "Спомням си, че ме приеха с широко отворени обятия. Гордея се, че дейността ми в партията стимулира много други роми също да поемат политически ангажименти", разказва той пред Дойче веле. Ромео е вписан под номер 12 в листата на Зелените за европейските избори.

Срещу расизма и антициганизма

На въпроса защо толкова много роми предпочитат да крият произхода си, Ромео отговаря: "Това се дължи на скрития расизъм и на антициганизма в обществото. Мой приятел криминолог си навлече огромни неприятности, след като реши да разкрие ромския си произход. Синът ми пък предпочита да крие в училище, че е представител на малцинство, и аз го разбирам, макар че ми е трудно да го приема", признава Франц. Той дава пример и с певицата Мариане Розенберг, дълго крила ромския си произход поради опасенията, че това може да сложи край на кариерата ѝ.

В много европейски страни антициганизмът все още е много силен, казва Ромео Франц. Той се е убедил в това миналата година, когато е посетил Сърбия и България. "Да си призная честно - не очаквах да се натъкна на подобно нещо в Европа през 21 век. Много от ромите в тези страни нямат как да водят нормален човешки живот. Хората трява да имат достъп до трудовия пазар и да получат възможност да останат в родината си. А това е много трудно, тъй като в тези страни антициганизмът е много силен", казва Франц.

Чуждите лица на Виена

Навремето Дунавската монархия на Хабсбургите е обединявала 12 народа. И днес Виена е сред най-пъстрите метрополии в света: половината ...

Ромите трябва да получат шанс

Ако бъде избран за европейски депутат, Франц ще се бори за това ромите да бъдат признати за равноправна част от обществото, а не на тях да се гледа както досега като на "невидим" народ. Ромите не са хомогенна група - те са част от обществата в различни страни и в този смисъл представляват хетерогенна група. "Това, че на много места ромите продължават да бъдат изолирани, е огромна грешка", казва кандидатът за евродепутат.

Той не одобрява и водената от някои политически сили в ЕС кампания срещу мигрантите: "Особено ние - германците, имаме задължението да се отнасяме хуманно с имигрантите. Ние имаме нужда от тях и трябва да им помагаме. Кандидатите за убежище трябва да получат достъп до трудовия пазар, а не да ги затваряме в стая с още четирима или петима души, обричайки ги на бездействие. Това не може да се нарече интеграция", подчертава пред Дойче веле представителят на ромската общност в Германия и кандидат от Зелените за европейски депутат Ромео Франц.

Източник: Дойче веле

Атина ще става град за пример

Без зеленина, лятната жега в Атина гори минувачите, обвива ги в прах и бензинови пари, а шумният трафик често е блокиран от всевъзможн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа