Русия иска бунтовниците в Източна Украйна да се съобразят с плана на ОССЕ

18192
Русия иска бунтовниците в Източна Украйна да се съобразят с плана на ОССЕ
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия заяви, че очаква промосковските бунтовници да се съобразят с пътната карта на ОССЕ за разрешаване на кризата в Украйна, ако Киев прекрати военната операция на изток и изтегли войските си, предаде БГНЕС.

"Очакваме лидерите на силите за самоотбрана в регионите на Донбас и Луганск да реагират адекватно, ако Киев предприеме тези стъпки", се казва в изявление на външното министерство на Русия и се добавя, че това е "изключително важно" за влизането на пътната карта в сила възможно най-скоро.

Регионът за добиване на въглища Донбас обхваща части от Луганска и Донецка области. Руското външно министерство заяви, че Киев трябва незабавно да прекрати "репресивните действия" в източната част и да изтегли войските си от обградените градове. "В съответствие с пътната карта, е необходимо да се освободят всички политически затворници", се казва в изявлението. Русия настоя Киев да престане да "заплашва цивилни граждани".

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) миналата седмица състави план за започване на преговори между прозападните власти в Киев и промосковските бунтовници в източната част на Украйна.

Москва заяви, че е важно и да се разследват всички случаи на насилие в източната и южната част на Украйна, преди всичко сблъсъците и размяната на огън в Одеса, при които загинаха най-малко 42 души.

"Призоваваме ОССЕ да постигне споразумение с Киев за пълно сътрудничество по тези въпроси. Изпълнението на пътната карта ще създаде условия за започването на национален диалог за помирение и мащабна конституционна реформа срещу по-нататъшна катастрофа", се казва в изявлението на външното министерство в Москва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа