Русия иска да върне Янукович като президент на Украйна?

6374
Русия иска да върне Янукович като президент на Украйна?
Снимка: Getty Images/Guliver

Самолет, на чийто борд пътувал избягалият в Русия бивш президент на Украйна Виктор Янукович, кацна в Минск, твърди киевската медия УНИАН. Тя се позова на информация, разпространена от съветника в украинското министерство на вътрешните работи Антон Герашченко.

Малко по-рано украинският депутат от проруски настроената формация “Опозиционна платформа” Иля Кива заяви, че президентът на Украйна Володимир Зеленски трябва да сдаде пълномощията си на Янукович. “Това е единственият начин, по който Зеленски може да спаси живота си”, каза той.

Съдът на ЕС отмени санкциите срещу бившия украински лидер Янукович

Съдът на Европейския съюз оттегли санкциите от бившия президент на Украйна Виктор Янукович, според уебсайта на организацията. "Европейс...

Още в началото на руската инвазия в Украйна се появи съобщение, че Москва иска да свали Зеленски от власт и да го смени с Янукович, припомня 24 часа. “Очаква се руските държавни медии да започнат мащабна пропагандна акция, в която да се твърди, че Янукович е свален незаконно от власт, тази историческа несправедливост трябва да се поправи и т.н”, писа на 2 март британският в. “Дейли мейл”. Трима високопоставени източници на изданието “Украинска правда”, близки на украинския президент, отрекоха тази информация.

Янукович пое властта в Украйна през 2010 г. През пролетта на 2014 г. той избяга в Русия заради продължилите почти три месеца антиправителствени протести, станали известни като “Евромайдан”. Срещу Янукович се водят редица дела в Украйна, той вече е осъден за държавна измяна на 13 г. затвор. По този повод Михаил Подоляк, съветник на шефа на кабинета на Зеленски, призова да не се реагира на различни токсични имена на украински проруски политици, които руснаците вкарват в украинското информационно пространство. Подоляк е част от украинската делегация на започнали в понеделник трети кръг от преговори между Киев и Москва в Беларус.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Преди старта им говорителят на руския президент Дмитрий Песков за първи път обяви пред Ройтерс конкретните искания на Кремъл към Киев. Русия иска Украйна да прекрати военните си действия, да направи промени в конституцията си, които гарантират неутралитета ѝ, да признае Кримския полуостров за руска територия, а Донецк и Луганск - за независими. По думите на Песков Москва е информирала Киев за своята готовност “незабавно” да прекрати военните действия, ако въпросните искания бъдат изпълнени. По-рано обаче украинските власти заявиха, че нямат намерение да правят компромиси с териториалната цялост на Украйна.

Янукович обвини европейските лидери за случилото се в Украйна

"Европейските лидери са отговорни за случилото се в Украйна през 2014 г." Това твърдение направи бившият украински президент Виктор Яну...

На 12-ия ден, откакто Русия нахлу в съседката си, бе направен нов опит за извеждане на цивилните, след като двата предходни през уикенда се провалиха. Москва за пореден път обяви, че временно спира огъня и създава безопасни коридори, по които мирните жители на Киев, Мариупол, Харков и Суми да напуснат някои от обсадените украински градове. Но пътищата за евакуация водеха най-вече към Русия и нейния съюзник Беларус, предизвиквайки остри критики. Украйна отхвърли предложението на Русия. Говорител на Зеленски го окачестви като “напълно неморално” и каза, че Москва се опитва да използва “страданието на хората, за да създаде телевизионна картина”.

Украинците продължават да оказват яростна съпротива. В Киев войници и доброволци са изградили стотици контролно-пропускателни пунктове, често използвайки чували с пясък и гуми. “Всяка къща, всяка улица, всеки контролно-пропускателен пункт ще се бие до смърт, ако е необходимо”, каза кметът Виталий Кличко. Десетки импровизирани кухни сервират храна на войниците. В Мариупол има около 200 000 души, които се надяват да избягат. Служителите на Червения кръст чакат да чуят кога ще бъде създаден безопасен коридор. Това така и не се случи в понеделник. Градът изпитва недостиг на вода, храна и електроенергия, а мрежите за мобилни телефони не работят. Магазините са ограбени, докато жителите търсят стоки от първа необходимост. Одеса обяви тревога. Властите призовават всички да се скрият в бомбоубежищата. По-рано през деня стотици жители напуснаха града с организиран транспорт заради информацията, че се очаква десант.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Вредни ли са газовите печки и котлони?

Германците трупат тонове злато - съкровищата им растат с кюлчета, монети и бижута

Доклад: Половината севернокорейски ракети, изстреляни по Украйна, са се взривили във въздуха

Какви са обещанията на Путин за по-добър живот в Русия до 2030 година?

В синхрон с Русия: Беларус обяви "внезапна инспекция" на тактически ядрени оръжия

"25 години Путин лъже, но ще бъде сложен край": Юлия Навалная с ВИДЕО за инаугурацията на диктатора

Руснаците бомбардираха и детска градина в собствения си Белгород, евакуирани са почти 50 деца (СНИМКА)

Полша разби мрежа за трафик на мигранти

Руснаците разнообразяват: Руски самолет хвърли бомба и над Краснодарския край

Трима украинци се удавиха в река, граничеща с Румъния

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа