Русия иска от Украйна да отстъпи от Донбас

25917
Русия иска от Украйна да отстъпи от Донбас
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия призова Киев да прекрати военната офанзива в Източна Украйна, като подчерта, че новоизбраните ръководители на Донецк и Луганск вече имат достатъчно власт да водят диалог с украинските власти.

Александър Захарченко (ДНР) и Игор Плотницки (Луганск) "имат достатъчно власт да установят разширен и траен диалог с украинските власти", заяви руският заместник външен министър Григорий Карасин. "Тази работа може да бъде продуктивна само в рамките на балансиран диалог, основан на взаимното уважение, и ако Киев се откаже от военните операции и т. нар. "антитерористична операция", допълни той.

Бунтовниците, които са във война с властите в Киев, спечелиха убедителна победа на изборите в Източна Украйна. Те бяха определени като "ново препятствие" пред крехкия мирен процес от европейските страни, но вече бяха признати от Русия.

Изборите в териториите, контролирани от проруските бунтовници, или половината от област Донецк и малка част от Луганска област, потвърдиха на функциите на лидерите на бунтовниците, дошли на власт през лятото начело на сепаратистките движения в Източна Украйна. Вчера Москва съобщи, че зачита резултатите от изборите, определени от Киев като "фарс".

Във връзка с риска от нови западни санкции срещу Русия Карасин заяви, че "езикът на санкциите е напълно контрапродуктивен метод за разрешаване на конфликтите". "Историята доказа това", заяви той пред агенция Интерфакс. Москва е готова да помогне на Киев и на бунтовниците да намерят решение за прекратяване на конфликта, увери Карасин. "Важно е да вземем мерки още сега, така че да може да се развие траен диалог между Киев и представителите на Донбас и сме готови да улесним това по най-добрия възможен начин", каза той.

"Ние смятаме, че избраните представители на Донецка и Луганска област получиха мандат да водят разговори с централните украински власти за разрешаване в рамките на политически диалог на всички проблеми, които се натрупаха в последните месеци", заяви Карасин. "Явно е, че народът на Донбас страда достатъчно и иска стабилен и спокоен живот", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа