Русия изготви страховито законодателство срещу тероризма

2196
Русия изготви страховито законодателство срещу тероризма
Снимка: Getty Images/Guliver

Съветът на Руската федерация одобри пакета от антирерористични закони, които бяха внесени от депутата Ирина Ярова и сенатора Виктор Озеров. Много положения от първоначалната редакция предизвикаха оживена дискусия, както в обществото, така и сред депутатите. Имаше много критики и от страна на правозащитниците, съобщи ТАСС.

Изключително драстичен момент от законопроекта е наказанието с глоба до 1 млн. рубли или от пет до седем години лишаване на свобода да публични призиви за тероризъм и неговото публично оправдание в интернет. Под „публично оправдание“ се разбира „публичното заявление за признаването на идеология и практика на тероризма за правилни, нуждаещи се от подкрепа и подражание.“

Цацаров: Трябва бързо да се приеме Законът за противодействие на тероризма

Няма сигнали за терористични заплахи към България, всяка информация за евентуална атака у нас се проверява от МВР и ДАНС, дори и да е...

В крайния вариант останаха и спорните моменти относно запазването на информация за свързването на абонатите в продължение на три години, а на самото съдържание, включително и видео - до шест месеца.

Освен това в закона се увеличава драстично наказанието за организирането на незаконно военно формирование или участие в него, в това число и зад граница: горният праг на наказанието се повишава с пет години. Руският наказателен кодекс се допълва от нов член, според който се предвижда наказание за склоняване или вербуване за извършване на масови безредици. Такива действия ще се наказват с глоба от 300 хил. до 700 хил. рубли или лишаване от свобода от 5 до 10 години. Въвежда се долен праг на наказание по чл. 282 от НК на Руската федерация (подбуждането на ненавист или вражда се приравнява към унижението на човешкото достойнство), минималното наказание ще бъде 3 години, а максималното – 6 години. По аналогичен начин се увеличава наказанието за организирането на дейност на екстремистки организации, екстремистка общност, финансиране на екстремистка дейност.

Възрастовият праг за умишлен тероризъм се понижава на 14 години т.е. подсъдими стават всички, навършили поне 14 години. Към обстоятелствата, утежняващи наказанието, е предложено да се отнесе и извършването на престъпления в условията на въоръжен конфликт или военни действия.

От 14-годишна възраст лицето ще носи наказателна отговорност за несъобщаване на престъпление и фалшиво съобщение за терористичен акт; участие в безредици; хулиганство при утежняващи обстоятелства, вандализъм; посегателства на живота на държавен или обществен деец, нападение над лица или учреждения, които се ползват с международна защита.

Путин и Ердоган си уговориха лична среща, отношенията се затоплят

Властите на Турция са оценили положително изводите от телефонния разговор, който се проведе днес между президентите Владимир Путин и Ре...

Интернет компаниите ще бъдат длъжни да предоставят на правоохранителните органи не само кореспонденцията, но и ключовете към шифровани файлове на заподозрени в нарушаване на закона. На операторите (такива като WhatsApp и Telegram) може да бъде наложена глоба до 1 млн. рубли, ако не разкрият шифрите за декодиране на съобщенията на Федералната служба за безопасност.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви: „Известно ни е за другите гледни точки по отношение на законопроекта, за конкретните забележи... Сега те се проучват. Решението ще бъде взето от президента.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа