Русия умишлено не ремонтира Северен поток 1

4194
Русия умишлено не ремонтира Северен поток 1
Снимка: iStock

Липсваща турбина, за която Москва твърди, че е причината газопровода "Северен поток" да доставя по-малко газ към Европа, е заседнала транзитно в Германия, тъй като Русия досега не е придвижила документите да си я транспортира обратно. Това съобщава в свое разследване Агенция "Ройтерс".

Според информацията турбината, която обикновено работи в руската компресорна станция Портовая, е била изпратена за ремонт в Канада, но е върната обратно в немския град Кьолн още на 17 юли от логистична фирма Challenge Group. На този етап все още не е ясно кога турбината може да бъде върната обратно там, където трябва, за да работи.

ЕС планира свиване на потреблението на газ с 15% заради проблемите с руските доставки

ЕС ще предложи доброволно намаляване на потреблението на природен газ с 15%, което да влезе в сила идния месец заради притесненията от ...

Руският президент Владимир Путин заяви по-рано, че всички трудности с доставките на руски природен газ за Европа, включително въпроса с турбините, са причинени от западните ограничения и че Русия остава незаменима част от европейската енергийна сигурност.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек коментира темата така: "Понякога човек има впечатлението, че Русия вече не иска да си я вземе обратно. Това означава, че претекстът за технически проблеми всъщност има политически произход и това е обратното на това да бъдеш гарант за енергийната сигурност в Европа". Хабек обяви, че германското правителство е в тесен контакт с германската компания за електросъоръжения "Siemens Energy", която обслужва турбината и трябва да я предаде обратно на "Газпром".

Транспортът обратно до Германия се случва след дълги консултации между Берлин и канадското правителство относно това дали подобен ход ще наруши западните санкции, наложени на Русия след инвазията ѝ в Украйна.

Миналия месец Москва намали капацитета на "Северен поток" с 60%, като се позова именно на забавеното връщане на турбината. Русия отвори отново газопровода в четвъртък, 21 юли, след десетдневно планирано спиране на поддръжката, но все още работеше с намален капацитет. Германия обаче отхвърля аргумента на Русия, че липсващата турбина е причината за по-ниски доставки чрез "Северен поток" и обвини Москва, че използва газови потоци като политическо оръжие.

"Газпром" не гарантира за "Северен поток 1" дори след връщането на турбината от Канада

Руският газов гигант „Газпром“ обяви, че функционирането на „Северен поток 1“ след завършване на годишната проф...

На този фон страната-агресор в Украйна, а именно Руската федерация, заяви, че връщането на турбината е оказало пряко въздействие върху безопасната експлоатация на газопровода, като се позова на липсваща документация от Siemens Energy, която е необходима за преинсталирането на турбината. 

Според "Ройтерс" Москва и досега не е предоставила документите, необходими за внос на турбината в Русия, включително подробности за това къде точно да я достави и чрез коя митническа станция.

"При нормални обстоятелства поддръжката на турбини е рутинна операция за нас", заявиха в свое изявление "Siemens Energy" и допълват: "Искаме да транспортираме турбината до мястото й на работа възможно най-бързо, но времето, което е необходимо, не е изключително в наш контрол".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев към Москва: Издирването на Зеленски е нищожно и е акт на отчаяние

След Зеленски: Русия обяви за международно издирване и Порошенко

Преизбраха кмета на Лондон за трети мандат

Германски крайнодесни пребиха политици от две партии, докато агитират в Дрезден

Русия обяви украинския президент Зеленски за международно издирване

Британското военно разузнаване: Русия дава сериозен брой жертви на ден в Украйна и ще нарастват

Най-скъпият военен дрон на САЩ: Ще отиде ли в Украйна? (ВИДЕО)

Самичък: Украински танк взриви руски танк и обърна в бяг още 2 БТР-а (ВИДЕО)

Роми атакуваха наборна служба на украинската армия (ВИДЕО)

Русия казва: Свалихме 4 ракети ATACMS над Крим. Защо тогава има голям пожар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа