Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските войски се готвят напълно да блокират Мариупол от понеделник

17 април 2022, 07:05 часа • 14603 прочитания

Мариупол ще бъде напълно блокиран от руски войски за влизане и излизане от понеделник, а това означава, че няма да има възможност нито за евакуация, нито за хуманитарна помощ, съобщи БГНЕС. 

Съветникът на кмета на града Петро Андрюшченко каза в Telegram по-рано днес, че руските сили планират да забранят на хората да напускат или влизат в Мариупол от 18 април. "Говорих със заместник-кмета Сергей Орлов, който каза, че такова затваряне вече е планирано".

Руските сили планират да въведат "по-строги" правила в града, включващи контролно-пропускателни пунктове за наблюдение и ограничаване на движението между областите.

Това изправя останалите в града 100 хил. цивилни граждани пред хуманитарна криза. Вчера ООН предупреди, че хората там ще "умрат от гладна смърт".

Руското министерство на отбраната заяви, че ако укрaинските сили, които се бият в Мариупол, сложат оръжие, животът им ще бъде пощаден, предават световните агенции.

ОЩЕ: Подземната партизанска война на "Азов" в Мариупол - тактическо предимство или риск 

Според ръководителя на руския Център за управление на отбраната Михаил Мизинцев Москва предлага прекратяването на бойните действия да започне от 6 ч. сутринта българско време. Час по-рано между двете воюващи страни трябва да бъде установена връзка за обмен на информация. Мизинцев посочи, че до 13 ч. украинските военни и чуждите наемници трябва да се изтеглят.

Той каза още, че воюващите на украинска страна са блокирани в металургичния комбинат "Азовстал" и определи положението им като безизходно, тъй като те са без храна и вода. Според ръководителя на руския Център за управление на отбраната бойците искат настойчиво от украинските власти разрешение да се предадат, но получават заплахи за разстрел.

За момента няма коментар на предложението от страна на официален Киев.

Още: Русия заплаши САЩ с "непредвидими последици", ако предоставя оръжие на Украйна

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес