С отсъстващи църкви започва Всеправославният събор в Крит

1778
С отсъстващи църкви започва Всеправославният събор в Крит

Делегациите на националните православни църкви, участващи във Всеправославния събор, се събират днес на гръцкия остров Крит.

До 26 юни там ще се провеждат богослужения, съвместни молитви, срещи и заседания, на които ще бъдат гласувани и приемани документи. Те ще станат задължителни за изпълнение от всички църкви, чиито интереси се представляват на събора, предаде БГНЕС.

На Всеправославния събор трябваше да се съберат делегации от 23 архиереи, заедно с приматите от всяка от 14-те православни църкви. Седмици преди събора обаче една след друга започнаха да се отказват църкви заради несъгласие с регламента за участие. Така отказ има от страна на Българската православна църква, на Антиохийската /сирийската/ и на Грузинската. Руската и сръбската също изразиха несъгласие и поискаха съборът да се отложи във времето, докато се отстранят разногласията. В последния момент Сръбската църква взе решение все пак да участва, но има готовност да го напусне, ако има отказ да се разглеждат проблеми на отсъстващите църкви.

Руската православна църква ще помоли за отлагане на Всеправославния събор

Руската православна църква (РПЦ) ще помоли Вселенската патриаршия да премести датите за провеждането на Всеправославния събор. Това съо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа