САЩ готвят 500 украинци за широкомащабни бойни действия срещу Русия

3325
САЩ готвят 500 украинци за широкомащабни бойни действия срещу Русия
Снимка: Getty Images

В неделя, 15 януари, САЩ стартираха в Германия мащабна нова програма за обучение на украинските войски, която има за цел да им позволи да противодействат на руското настъпление, каза генерал Марк Мили пред The Washington Post. Ще бъдат обучени около 500 бойци от въоръжените сили на Украйна.

Пентагонът обяви, че американската армия е започнала да изпълнява разширена, по-сложна програма за обучение на украинските войски, която е фокусирана върху широкомащабни боеве и е предназначена да засили способността на Киев да устои на настъплението на руските войски. За тази програма стана известно още в края на миналата година.

По време на полет от Вашингтон за Европа председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили каза, че обучението на украинските военни вече е започнало на полигона в Графенвьор и ще продължи от 5 до 6 седмици. Около 500 войници ще преминат през начална фаза на обучение, фокусирана върху така наречената „битка с комбинирани оръжия”, в която танкове, артилерия, бойни машини и друга техника действат съвместно, за да нанесат максимални щети на врага. Още: Прогноза: 3 оръжия, които САЩ няма да даде на Украйна (ВИДЕО)

„Искаме украинците да могат успешно да защитят страната си“, казал генерал Марк Мили в интервю.

Междувременно Съединените щати и техните съюзници продължават да доставят на Украйна все повече и повече оръжия, които тя може да използва в очаквана руска контраофанзива през следващите месеци. 

На 6 януари администрацията на Байдън одобри доставката на оръжия на стойност 3 милиарда долара, най-голямата доставка на оръжия за Украйна от началото на руската инвазия. Администрацията търси сътрудничеството и на други съюзници, за да изпратят такива оръжия и те в Киев. Новият пакет от военна помощ на САЩ ще включва 50 бойни машини на пехотата "Брадли" и артилерийски самоходни гаубици.

Други страни, включително Обединеното кралство, Полша и Франция, обещаха допълнителни оръжия, включително бойни танкове. Украйна убеди Германия да направи същото. 

Според Мили предизвикателството ще бъде да се определи колко бързо украинската армия ще бъде обучена и готова да използва цялото ново военно оборудване. Ситуацията се смекчава от факта, че някои украински военни вече са запознати с други бронирани оръжия, като танкове Т-72. 

„Ще отнеме известно време", каза Мили. „Пет, шест, седем, осем седмици, кой знае. 

Генерал Мили планира да прекара една седмица в Европа, за да се срещне с европейските си колеги, да наблюдава подготовката и да посети логистичните съоръжения, през които минават оръжейните пратки. Той също така ще присъства на планирана конференция, която ще включва представители на страните от НАТО и украински военни. Още: Масово очакване: САЩ ще накарат Шолц да даде най-добрите германски танкове на Украйна

В петък Мили и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще присъстват на среща на контактната група за Украйна, на която подкрепящите правителството държави ще обсъждат в Киев нуждите на Украйна и направят предложения за помощ, която могат да предоставят. 

Според Мили първият приоритет на Киев е намирането на допълнителни средства за ПВО.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зрелищен пожар на руски ВИП круизен кораб (ВИДЕА)

Френска кампания призовава мъжете: „Шофирай като жена!“

Кирило Буданов: Русия планира мощна офанзива в посока Суми

Атакуваха затворнически микробус във Франция (ВИДЕО)

Олимпийският огън ще премине по червения килим в Кан

Шолц: Трета система Patriot от Германия отива в Украйна

Като у нас: Бой в грузинския парламент, но заради копиран от Русия закон (ВИДЕО)

При инцидент във въглищна мина в Полша: Пострадаха миньори, има и изчезнали

Руснаците показаха ВИДЕО от изпитанието на свой морски дрон-камикадзе с 250 кг експлозив

Китайски автомобил се самозапали и едва не уби водач в Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа