Сергей Лавров ще участва в срещата на Г-20

1515
Сергей Лавров ще участва в срещата на Г-20
Снимка: Getty Images

Руският външен министър Сергей Лавров ще участва в срещата на външните министри от Г-20 в петък, съобщи ТАСС.

Срещата на министрите ще се проведе на фона на сериозно напрежение на световната сцена - за първи път от началото на войната в Украйна на едно място ще се срещнат представители на западните държави, Русия и държавите, които пряко или косвено подкрепят Москва в тази конфронтация, предава БГНЕС.

Лавров: Русия не се срамува от публикувания телефонен разговор между Путин и Макрон

Публикуването на стенограмата от телефонния разговор между руския президент Владимир Путин и френския му колега Еманюел Макрон е наруше...

Първоначално някои западни държави, по-специално САЩ и Канада, предложиха Русия изобщо да бъде изключена от Г-20; останалите членове на Г-20 обаче не се съгласиха. Индонезийското председателство на най-високо равнище подчерта, че иска да обедини Г-20 и да не допусне нейното разцепление, а покана за участие в срещата на върха в Бали през ноември получи и руският президент Владимир Путин.

"Джакарта е получила предварителна информация за намерението на Путин да присъства. Форматът на участието подлежи на уточняване в зависимост от развитието на ситуацията в света и като се вземе предвид санитарно-епидемиологичната обстановка в Югоизточна Азия", заявиха по-рано от руското външно министерство.

Като компромисен вариант Джакарта покани за гост и Украйна, която не е член на Г-20. Отговорът на Москва на това е сдържан и гласи, че не я интересува дали Володимир Зеленски "се разхожда там някъде - Русия подхожда към работата на Г-20 въз основа на основните принципи, на които тя е основана", каза Лавров.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

"На първо място това е осигуряването на координация между водещите световни сили в областта на икономиката и международните финанси, за да се гарантира стабилността на световната икономика, да се избегнат изкривявания, да се избегнат кризи и други специфични неща, свързани именно с поддържането на стабилността на световната икономика", каза по-рано Лавров.

Лавров: Русия ще отговори реципрочно на България за дипломатите

Русия ще отговори реципрочно на България заради изгонването на руските дипломати. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на п...

Като цяло Москва смята, че Русия не може да бъде изключена от Г-20, тъй като този формат е възникнал с консенсус, а Г-7, обединяваща само западни държави начело със САЩ, вече няма никаква стойност, заяви по-рано в интервю за РИА Новости заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който предишния ден пристигна в Бали за срещата на министрите от Г-20, възнамерява да не участва в традиционната съвместна фотосесия, ако Лавров е там.

Няма да има и отделна среща между Лавров и Блинкен в кулоарите на Г-20. Държавният департамент вече заяви, че това "не е подходящият момент" за това и че Русия трябва да посочи причина за подобен контакт. Руското външно министерство реагира на исканията на САЩ с ирония - говорителката на министерството Мария Захарова коментира изявленията на Вашингтон със стих от последната си песен: "Юни свърши, силата ви отслабва, ще отлетя от тази лъжа".

Британският министър на външните работи Лиз Тръс, изобщо няма да присъства на предстоящата среща. Заради политическия скандал, който избухна в Лондон с оставката на министър-председателя, Тръс е принудена да напусне Индонезия и да се върне у дома.

Ден преди това на индонезийския остров Бали се състоя вечеря за посрещане на делегатите, на която, според съобщения в японските медии, японският външен министър Йошимаса Хаяши е решил да не присъства. На въпроса дали Лавров и Блинкен са разговаряли за кратко по време на вечерята обаче Захарова заяви пред РИА Новости, че министърът "е провел редица контакти и не е забелязал отсъствието, както се оказва, на министрите, бойкотирали събитието". По-рано в четвъртък руският министър проведе "в рамките" на срещите на Г-20 срещи с министрите на външните работи на Китай и Турция, Ван И и Мевлют Чавушоглу, като са планирани и редица други разговори.

Сергей Лавров пред Би Би Си: Русия не се срамува

Русия е с неопетнена репутация и не се срамува, заяви руският външен министър Сергей Лавров пред кореспондента на Би Би Си в Москва. О...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа