Северен поток остава затворен, "Газпром" намери нова "повреда"

6532
Северен поток остава затворен, "Газпром" намери нова "повреда"
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският енергиен гигант "Газпром" обяви, че газопроводът "Северен поток", който доставя газ основно за Германия и който трябваше да бъде отворен през уикенда, ще остане затворен. Като причина за това от компанията изтъкват теч на масло. По този начин ще бъде прекъснати за неопределено време доставките към Европа.

В изявление в канала си в Телеграм "Газпром" посочва, че са открити "течове на масло" в станция "Портовая" по време на планирана тридневна операция по поддръжка. "Докато тя не бъде ремонтирана, транспортирането на газ по "Северен поток" е напълно преустановено", съобщават от руската компания.

Русия отново спря газа по "Северен поток"

Русия спря газоподаването за Европа в сряда. С това федерацията нагнети икономическата битка между Москва и Брюксел и засили възможност...

"По време на рутинната техническа поддръжка на газовия компресорен агрегат Trent 60 (GCU № 24) на КС "Портовая", извършена съвместно с представители на Siemens, беше установено изтичане на масло с примес на уплътнителна смес в клемните съединения на кабелните връзки на сензорите за скорост на ротора за ниско и средно налягане. Върху кабелния конектор на свързващата пластина BPE2, която е част от двигателя, е открито масло. Масло е открито и в областта на кабелната свръзка във външната клемна кутия на системата за автоматично управление извън шумоизолиращия корпус. Докладът за откриване на теч на масло е подписан и от представители на Siemens", поясняват от "Газпром".

"Според информацията на Siemens пълното отстраняване на теча на масло при тези двигатели е възможно само в условията на специализиран сервиз", гласи точното изявление на руснаците.

По-рано "Газпром" предупреди, че в станцията има само една работеща турбина, от която зависят доставките. Държавната компания не желае да приеме турбина, докарана в Германия от Канада преди седмици за техническо обслужване, като се позовава на предполагаеми формални грешки. Според руската държавна компания последната останала турбина в компресорната станция трябва да се обслужва на всеки 1000 работни часа. Това означава, че следващото спиране вероятно ще бъде в средата на октомври.

От месеци Москва обвинява западните санкции за намалените доставки по "Северен поток 1", а в Берлин отбелязват, че това е опит за шантаж, за да бъдат премахнати ограниченията за руската икономика, въведени заради войната в Украйна.

Русия изгаря всеки ден газ за милиони, които можеше да вземе от Германия и вреди на Арктика

Докато разходите за енергия в Европа растат, Русия изгаря големи количества природен газ, сочи анализ, споделен с BBC News. Експертите ...

Антон Кутев: Преговаряме за доставка на газ с всички, включително и с "Газпром"

Подигравки

Показателно е как моментално реагираха известни фигури в българското пространство във Фейсбук - никой не вярва, че действително има повреда, която налага пълното спиране на газопровода:

За да няма оправдание за Путин: Канада обеща да върне всички турбини за "Северен поток"

Министърът на външните работи на Канада Мелани Жоли заяви, че Канада ще върне още пет ремонтирани турбини, използвани в съоръжения за д...

 

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Русия продължава да не взема ремонтираната турбина за "Северен поток"

Турбината на Siemens Energy, която е необходима за пълноценното функциониране на газопровода "Северен поток", все още се намира в град ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com