Шарл Мишел извади т.нар „преговорна кутия“ пред евролидерите

2449
Шарл Мишел извади т.нар „преговорна кутия“ пред евролидерите
Снимка: EC - Audiovisual Service

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи пред европейските лидери т.нар „преговорна кутия“. Новото предложение е общият размер на плана за възстановяване да остане 750 млрд. евро, като от тях 390 млрд. евро бъдат за безвъзмездни средства, а 360 млрд. евро - за заеми.

Към текста за върховенството за закона е добавено, че трябва да се спазват принципите на обективност, недискриминиране и еднакво третиране на страните членки, както и че процесът трябва да се извършва на подход, основан на доказателства. Това се тълкува като отстъпка пред Унгария и Полша.

Държавните и правителствени ръководители са четвърти ден в Брюксел в опит за намиране на пробив по най-трудните въпроси - общия размер на възстановителния фонд, съотношението безвъзмездни средства/заеми, обвързването на европейските средства с върховенството на закона, механизма за тяхното управление, отстъпките за най-големите нетни вносители в европейския бюджет.

По плана има две ясно изразени тенденции - тази на пестеливата четворка в лицето на Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, които подкрепя и Финландия и която защитава превеса на заемите и Франция, Германия, Италия и Испания от друга, която пък иска грантовете да са повече.

От снощи ясно се забелязва изостряне на отношенията между френския президент Еманюел Макрон и австрийският канцлер Себастиан Курц.

На влизане Макрон все пак заяви, че сред лидерите се усеща дух на компромис:

„Все още нищо не е постигнато, затова оставам изключително предпазлив. Вчера припомних точките, по които трябва да постигнем съгласие. Вече има дух за компромис, който се усеща. Имаше много напрегнати моменти, както и такива, които несъмнено бяха трудни, но по тях нещата се придвижиха напред“.

Какво ще изберат евролидерите – планът „Урсула фон дер Лайен“ или планът „Шарл Мишел“?

Министър-председателят Бойко Борисов участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 17 и 18 юли в Брюксел. Това е първат...

Макрон обаче подчерта, че ще продължи да се бори за своята позиция, която е в полза на превеса на безвъзмездните средства.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че снощи лидерите са изработили рамката за евентуално споразумение и също изрази надежда за намиране на компромис.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се опитва да помогне за сближаването на позициите. И изрази разочарование, че епидемиологичната обстановка не се обсъжда на заседанието.

Дори и лидерите да постигнат споразумение, остава още едно препятствие - председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви, че евродепутатите може да не одобрят общия пакет, ако в него не са заложени приоритетите, за които те настояват. Сред тях са въвеждането на собствени ресурси, край на отстъпките за най-големите вносители в бюджета и ефективна защита на върховенството на закона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа