Шойгу и Пригожин се зъбят кой превзе Соледар, а боевете там продължават (ВИДЕО)

11856
Шойгу и Пригожин се зъбят кой превзе Соледар, а боевете там продължават (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украинската армия вероятно още поддържа позиции в западните и северозападните части на Соледар, но едва ли контролира значителна част от града. Това е един от основните акценти в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Че все още има боеве именно в западната част на града признава и популярния руски телеграм канал "Рибар" в обзора си за 13-ти януари. Съобщението там гласи, че ЧВК Вагнер продължават "да прочистват" западните райони на града. "Рибар" настоява и, че в селцето Сол (на 5 километра северозападно от Соледар) е превзета местната жп гара, но в сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия Сол изрично е посочено като място, където има отблъсната руска атака.

Иначе ISW обръща специално внимание на явно разгарящата се битка между руското военно министерство, водено от Сергей Шойгу, и създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин. Темата отдавна е гореща, като специално що се отнася до Соледар през последните няколко дни в Телеграм канала си Пригожин постоянно настояваше, че никой друг освен неговите войници не участва в щурма. При вчерашното обявяване на завладяването на Соледар обаче руското военно министерство не каза и думичка за ЧВК Вагнер и чак привечер обясни, че в боя за Соледар участват различни формирования с различни задачи, включително ЧВК Вагнер. За "вагнеровците" използваният език обаче е като за доброволци на подчинение на централното руско командване, което вече седмици и месеци наред Пригожин всъщност отхвърля и гради репутация на ЧВК Вагнер като на елитна бойна част, по-добра от редовната руска армия. Самият Пригожин реагира раздразнено на журналистически въпрос в канала си в Телеграм относно Соледар и настоя, макар и индиректно (четете предишния ми коментар), че ЧВК Вагнер са тези, които са превзели Соледар и никой друг.

Бойното поле при Соледар, Бахмут и Кремена

Със сигурност боеве има при Красна гора (на 5 километра югозападно от Соледар), откъдето още вчера бяха публикувани геолокализирани видеа на навлизащи украински войници, както и колона с пленени руски войници. Руснаците обаче твърдят, че са отрязали логистиката на украинските сили в Дворичия (4 километра западно от Соледар), както и че атакуват Парасковивка (на 5 километра западно от Соледар), но украинският щаб специално посочва именно това място като позиция на спечелена битка.

Що се отнася до Бахмут, украинският щаб и днес сутринта, и вчера вечерта казва в обзора си, че руското настъпление там продължава, но че в посока към Авдеевка руснаците не правят нищо особено. От два-три дни руски военни блогъри настояват, че е превзето Опитно (на 4 километра южно от Бахмут), но геолокализирани кадри така и няма. Руските и украинските данни за Клещеевка също си противоречат – и двете страни отчитат победа там.

В Луганска област, награденият от Путин пропагандист Семьон Пегов настоява, че украинците трупат сили за атака на Кремена. В последните няколко дни стана ясно, че те укрепват позициите си в близост до града и са на разстояние от около 2-5 километра от населеното място. Прекъсване на линията Сватово – Кремена ще доведе до големи проблеми за руската логистика по целия фронт в Украйна.

ОЩЕ: За по-ефективна отбрана на Соледар: Украинците заемат позиции извън града (ВИДЕО)*

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа