Шотландия готви референдум за излизане от Великобритания?

2419
Шотландия готви референдум за излизане от Великобритания?
Снимка: Getty Images/Guliver

След като Великобритания официално гласува "за" Brexit, в Шотландия вече мислят за напускане на Обединеното кралство, съобщава Thenorthernecho.

Припомняме, че според официалните резултати при приключило преброяване "за" напускане на Евросъюза са гласували 17 410 742 души, а за оставане в блока - 16 141 241 души. Окончателният резултат сочи 51,9% за напускане на ЕС и 48,1% - за оставане.

Провинцията в Англия надделя над глобалния британски поглед

Вече кристално ясно и резултатите от референдума във Великобритания потвърдиха най-шокиращата новина на годината – британските гр...

Жителите на Шотландия и Северна Ирландия обаче са гласували убедително за оставане на Великобритания в ЕС. 1,66 млн. шотландци са гласували за продължаване на европейската интеграция, а само 1 милион - против това.

Според премиера на Шотландия и водач на Шотландската национална партия Никола Стърджън вотът там ясно е показал, че шотландците виждат бъдещето си като част от Европейския съюз. Именно това е причината шотландците да обмислят референдум за напускане на Великобритания.

По думи на Асен Агов пред Нова телевизия вече дори има обявено официално намерение от шотландското правителство да се проведе референдум за излизане на Шотландия от Великобритания!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com