Шотландия започва подготовка за отделяне от Великобритания

3678
Шотландия започва подготовка за отделяне от Великобритания
Снимка: Getty Images/Guliver

Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън каза, че започва подготовка за отделяне на Шотландия от Великобритания, за да се запази възможността за независимост след гласуването в Обединеното кралство за напускане на Европейския съюз на референдума от 23 юни, предаде Ройтерс.

Британците гласуваха за прекратяване на членството в ЕС, но голямото мнозинство от шотландските избиратели се обявиха за оставане в съюза, което отново разпали дебатите за бъдещето на Шотландия като съставна част от Обединеното кралство.

Стърджън отново изложи позицията, че нов референдум за независимост, макар и само две години след като шотландските избиратели гласуваха против, трябва да остане като възможен вариант в зависимост от това как Великобритания ще договори бъдещите си отношения с ЕС и дали интересите на Шотландия ще бъдат зачетени.

Стърджън: Шотландия се нуждае от свободното движение на хора

Никола Стърджън ще заяви днес, че свободното движение на хора между Шотландия и Европа трябва да бъде запазено, като опит да осигури ро...

"Ако установим, че нашите интереси не могат да бъдат защитени в рамките на Обединеното кралство, независимостта трябва да остане като една от онези опции, които Шотландия да има правото да разгледа. Ето защо ние ще предприемем подготвителни стъпки, за да запазим тази възможност открита пред шотландския парламент, ако той прецени, че е необходимо."

Стърджън не конкретизира в какво ще се изрази тази подготвителна работа, но подчерта, че безпрецедентният характер на британското излизане от ЕС означава, че всички опции за бъдещите отношения с ЕС и с останалата част от Обединеното кралство трябва да бъдат на масата, предаде Дарик.

Онази Великобритания, в която ние гласувахме да останем през 2014 г., се променя фундаментално, перспективите пред нея са за несигурност, сътресения и непредсказуемост, каза Стърджън. При тези обстоятелства има голяма вероятност само независимостта да ни гарантира максимален контрол над нашето бъдеще, добави шотландската лидерка.

Стърджън изрази опасения, че условията за британското напускане на ЕС може да се окажат неблагоприятни за Шотландия. Според нея има признаци, че Обединеното кралство върви към "твърд", а не към "мек" Брекзит, т.е. към "бъдеще извън единния пазар и само с ограничен достъп и със значителни ограничения върху свободното движение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа