"Шпигел": Хакери от Русия са атакували компютрите на германски депутати

1506
"Шпигел": Хакери от Русия са атакували компютрите на германски депутати
Снимка: iStock/Guliver

Хакери нападнаха отново германски политици. Според информация на списание „Шпигел”, обект на атаките са станали 7 депутати от Бундестага и 31 от Ландтага (парламент на провинцията – бел. ред.). Германските служби за сигурност подозират, че зад това стои ГРУ, пише БГНЕС.

Изданието твърди, че са били атакувани компютрите на най-малко седем членове на Бундестага. Атаката е осъществена от група, известна като „Ghostwriter”, и е извършена чрез така наречените фишинг имейли, изпратени до личните имейл адреси на политиците.

Засега няма информация дали са били източени данни. Засегнатите депутати в Бундестага в голямата си част са членове на управляващата коалиция.

Руски и китайски хакери са атакували Европейската агенция по лекарствата

Зад кибератаките срещу Европейската агенция по лекарствата (EMA) стоят хакери от Русия и Китай, съобщава нидерландското издание De Volk...

Експерти по сигурността подозират, че зад атаките е руската служба за военно разузнаване ГРУ. Според правителствените кръгове в Германия, освен депутатите са били атакувани и политически активисти в Хамбург и Бремен, като се твърди, че са засегнати общо няколко десетки души.

Групата, извършила атаките, съществува от дълго време. Американската компания за сигурност „FireEye” я кръсти „Ghostwriter”. Според IT специалисти групата е била известна по-рано с името „Hack&Leak” и е ползвана за дезинформационни кампании.

Както съобщи „FireEye” миналата година, групата „Ghostwriter” се е специализирала в производството на фалшиви новини. По този начин хакерите получават достъп до популярни новинарски сайтове или блогове, за да публикуват фалшиви статии или снимки. В съобщение, публикувано от балтийска държава на 25 септември 2019 г., се твърди, че германските войници от НАТО са осквернили еврейско гробище в Литва. Фиктивният инцидент е илюстриран с манипулирана снимка.

В новина от 7 юни 2018 г. е написано, че литовско дете е било прегазено от танк на НАТО. А на 28 март 2017 г. германски офицер от Бундесвера на служба в НАТО в Литва, беше обвинен в доклад, че е руски шпионин. Хакерите разпространяват и фалшифицирани писма и цитати от генерали от НАТО.

НАТО проверява компютрите си след кибератака срещу САЩ

НАТО проверява своите компютърни системи след мащабна кибератака срещу американски правителствени агенции, за които Вашингтон обвини Мо...

Според „FireEye” кампанията се провежда от 2017 г. и първоначално е била насочена предимно към читателите в Литва, Латвия и Полша, за да предизвика настроения срещу НАТО. Според анализ на IТ компанията, групата явно работи в съответствие с интересите на руската сигурност, което налага изводите, че зад нея стои руската тайна служба ГРУ.

Германските служби за сигурност са убедени, че руското военно разузнаване стои също зад атаката срещу Бундестага през 2015 г. Тогава бяха атакувани няколко компютъра, включително тези в кабинета в парламента на Ангела Меркел, и изтекоха повече от 16 гигабайта данни. Главният прокурор миналата година издаде заповед за ареста на руския хакер Дмитрий Бадин, за когото се твърди, че е участвал в кибератаката и работи за ГРУ.

Заради новата вълна от атаки Федералната служба за информационна сигурност и Федералната служба за защита на конституцията вече изпратиха предупредително писмо до потенциалните жертви. Според информацията на „Шпигел” в него пише, че засегнатите са обект на целенасочена фишинг атака.

Федералната служба за защита на конституцията се основава на "разузнавателна информация", според която хакерите са целели да прихванат имейл акаунти, за да ги използват за „по-нататъшни дейности“. Понастоящем са засегнати имейл адресите на доставчиците GMX и T-Online. Имейлите на нападателите създават фалшивото впечатление, че са официални предупредителни имейли от доставчика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа