Шведската данъчна агенция се отказа от понятията „мъж“ и „жена“ в полза на „този, който ражда детето“

2767
Шведската данъчна агенция се отказа от понятията „мъж“ и „жена“ в полза на „този, който ражда детето“
Снимка: Pixabay

Националната шведска данъчна агенция в стремежа си да стане по-"приспособима", на практика се отказа от понятията майчинство и бащинство.

"Вече не говорим за майки и бащи, а за „този, който ражда детето", заяви бизнес разработчикът на Шведската данъчна агенция Ингегерд Видел пред националната телевизия SVT. Като пример тя посочи правните насоки на органа относно ражданията. "Този, който ражда детето, автоматично става негов настойник. Това важи независимо от това дали лицето, родило детето, е жена или мъж", се казва в ръководството.

Учител заплашен с уволнение заради "равенството между половете"

Учител по математика във Великобритания беше отстранен временно от работа и е заплашен от уволнение, защото нарекъл трансджендърен учен...

Запитана дали тази промяна е лесна за прилагане, Ингегерд Видел призна за препятствия по пътя.

"Толкова лесно не е, защото човек израства с това, че нещата се назовават по определен начин. И тогава трябва да помислиш: "Сега ще се изразявам по малко по-различен начин. Ще мисля по-всеобхватно". Но колкото повече започваш да правиш нещата по този начин, толкова по-лесно става", каза Ингегерд Видел.

Но в социалните медии това не бе прието толкова лесно. "Защо Шведската данъчна агенция ще избягва фактите? Само жените могат да раждат", написа в Туитър депутатът от Шведски демократи Джесика Стенгруд.

"Странно. Дори при раждането от Светата дева е участвала жена", разсъждава друг.

Половите стереотипи се формират до 10-годишна възраст

Стереотипите за двата пола се вкореняват в човешкото съзнание до 10-годишна възраст, показва ново международно проучване, според коет...

По-рано този месец шведското правителство представи законопроект за улесняване на гражданите при промяна на законния им пол. Ако законопроектът бъде приет, промяната на регистрирания пол ще се извършва предимно въз основа на предпочитанията, а не на медицинска оценка, и ще стане толкова лесна, колкото и промяната на името.

Това обаче предизвика критики от страна на Женското лоби в страната, според което тези действия подкопават десетилетията работа за равенство и водят обществото към по-релативистично отношение.

"Разбирам, че самооценката на половата идентичност е много важна за определена група и че тя трябва да бъде призната, но мисля, че за повечето хора в обществото и за нас, които работим за равенството между половете, биологичното тяло е важно", заяви генералният секретар на лобито Клара Берглунд пред SVT. "Това е фундаментална промяна на това какво представлява полът като такъв. От това, че става дума за тялото, ние преминаваме към по-релативистично отношение", отсече тя.

Въпреки това бившият социален министър Аника Страндхел, председател на Жените социалдемократи, нарече законопроекта "изключително важен" и "добре балансиран", като обеща да гласува "за". Все пак дори тя се съгласи, че има "нотки на безпокойство" и се осмели да предположи, че перспективата за "пълно отстраняване на мъжете и жените" ще подкопае работата по равенството между половете.

Разрешиха на родители в Австралия да сменят пола на 5-годишното си дете

5-годишно дете, родено генетично като момче, ще порасне като стерилна жена, след като съдът в Австралия разреши да бъде подложено на оп...

Законопроектът, представен от шведското министерство на социалните въпроси, ще позволи също така на децата над 12-годишна възраст, да кандидатстват за нов юридически пол в националния регистър на населението. За да се промени правният пол на дете в предтийнейджърска възраст, ще е достатъчно само съгласието на настойника, без да се изисква медицински преглед или одобрение от здравните власти. Днес за промяна на правния пол е необходимо лекарско становище, което може да се направи от 18-годишна възраст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа