Швейцарски прокурори повдигнаха обвинения срещу Credit Suisse за пране на пари, свързани с българската престъпност

3016
Швейцарски прокурори повдигнаха обвинения срещу Credit Suisse за пране на пари, свързани с българската престъпност
Снимка: Getty Images

Швейцарските прокурори заявиха в сряда, че са повдигнали обвинение срещу Credit Suisse, че трезорът не е предотвратил прането на пари от българска престъпна организация. Обвиненията бяха категорично отхвърлени от втората по големина банка в Швейцария, предаде БГНЕС.

От службата на главния прокурор на Швейцария (OAG) заявиха, че след 12-годишно разследване е внесла поредица от обвинителни актове във Федералния наказателен съд във връзка с мащабна българска търговия с наркотици и пране на пари. Намесено е името на "кокаиновия крал" Евелин Банев-Брендо.

Осъдиха климатични активисти по знаково дело в Швейцария, в което замесиха Роджър Федерер

Швейцарски климатични активисти, които нахлуха в клон на банка Credit Suisse и играха тенис, облечени като Роджър Федерер, бяха осъдени...

Credit Suisse е обвинена, че „не е предприела всички организационни мерки, които са разумни и са необходими за предотвратяване на прането на активи, принадлежащи на и под контрола на престъпната организация“.

Бивш управител на банката и двама членове на престъпната организация също бяха обвинени за ролята им в схемата. Междувременно бяха оттеглени обвинения срещу втори служител на Credit Suisse. От прокуратурата в Швейцария посочват имена - треньорът по борба Георги Караманлиев, който живее в Швейцария и самият Евелин Банев. Според швейцарското обвинение, Караманлиев прекарвал милионите на Брендо с кола до Швейцария и ги влагал в банката. Финансовата институция знаела за това, но не направила нищо, за да спре прането на пари, смятат прокурорите.

В изявлението на банката се казва, че е отбелязала "с учудване решението на Генералната прокуратура на Швейцария". "Credit Suisse отхвърля като безполезни всички повдигнати обвинения срещу нея и е убедена, че бившият й служител е невинен", заявява банката и добавя, че "възнамерява да се защитава енергично". Банката заяви, че може да получи максимална глоба до 5 милиона швейцарски франка.

През 2008 г. OAG откри разследване срещу български борец, работил главно като работник в южния швейцарски кантон Вале, и неговия работодател, заподозрян в пране на пари и членство в престъпна организация.

Българска банкерка - една от обвинени в САЩ за измама за 2 млрд. долара

Трима бивши служители на прочутата в цял свят швейцарска банка Credit Suisse са обвинени в участие в измамна схема, струвала 2 млрд. до...

Разследването, свързано с периода от 2004 до 2008 г., постепенно беше разширено, за да включи повече хора, за които се смята, че са част от организацията, за която се твърди, че е участвала в трафик на големи количества кокаин от Южна Америка в Европа и пране на приходите, каза OAG.

Работодателят на българския борец е бил осъден през 2017 г. за пране на пари, но е било невъзможно да бъдат открити борецът и съпругата му, казаха от OAG. Поради това прокурорите решиха да разделят случая и засега повдигнаха обвинения срещу бившия банкер, бившата съпруга на бореца и нейната сестра, за участие в организацията.

Освен това OAG заяви, че повдига обвинение срещу Credit Suisse във връзка със случая. Според прокуратурата банката „не е успяла да предотврати преминаването на активи в размер на около 35 милиона швейцарски франка (40 милиона долара, 32 милиона евро), свързани с българската престъпна организация“.

Междувременно Credit Suisse твърди, че организационните недостатъци, в които е обвинена, са "базирани на правила и принципи, които не са съществували през съответния период" или които не са приложими съгласно швейцарското законодателство.

Швейцария въвежда вечерен час

Всички магазини, барове и ресторанти в Швейцария трябва да затварят до 19,00 часа заради увеличение на случаите на коронавирус. Правит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа