След 2 години в плен: Историята на граничаря от Змийския остров и неговата любима (СНИМКИ и ВИДЕО)

13329
След 2 години в плен: Историята на граничаря от Змийския остров и неговата любима (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Instagram/ppqvol

След почти 2 години в плен преди дни в Украйна се завърна един от граничарите, защитавали Змийския остров в Черно море, 22-годишният одесчанин Александър Куртев. Украинският боец е бил без връзка с близките си през цялото това време, но неговата годеница Ярослава Хаджи не загуби надежда през тези дълги месеци и го дочака. За любовната история на двамата разказва в свой материал "Бесарабия ИНФОРМ".

Александър е военен медик. След като завършва Измаилския медицински колеж, той подписва договор с Държавната гранична служба на Украйна и е разпределен като инспектор-фелдшер в едно от селата на Одеска област. По-късно е преместен на Змийския остров и нападението на Русия на 24 февруари 2022 г. го заварва на служба именно там.

Снимка: Александър Куртев. Принтскрийн/Instagram/ppqvol

Двамата с Ярослава се запознават в социалните мрежи, когато са 15-годишни. Макар Ярослава да признава, че той е първата й любов, им е трудно да поддържат връзка от разстояние и след като Александър постъпва в колежа, пътищата им се разделят. Но той й пише отново пет години по-късно и от 2021 г. двамата заживяват заедно. 

Още: BILD: Зеленски изпрати таен сигнал до Путин (СНИМКИ)

В 5:30 сутринта на 24 февруари 2022 г. Александър й се обажда с думите: "Слънце, събуждай се, войната започна. Събирай си нещата, ще се обадя на майка ми и ще се преместиш при тях."

"Саша беше много притеснен, че оставах сама без него. Не разбирах какво се случва, не можех да повярвам на ушите си. Не съм си представяла, че може да започне война", казва тя, но изпълнява молбата му. 

"До последно се надявахме, че всички на острова ще бъдат евакуирани. Но в последния момент разбрахме, че руснаците са разрешили да се евакуират само цивилни. Военните - граничари и морски пехотинци - стояха до последно. (...) Саша успя да ми изпрати само едно съобщение: "Слънце, обичам те. Ще се опитам да оцелея."

Снимка: Александър Куртев. Принтскрийн/Instagram/ppqvol

Комуникацията прекъсва, а същата вечер тя гледа видеообръщението на президента Володимир Зеленски, който обявява, че 13 граничари са загинали и са наградени посмъртно. Три дни Ярослава и родителите му живеят в ужас, който дори не искат да описват. Ужас, в който единствената утеха са думите на бащата на Александър "Не чувствам, че му се е случило нещо лошо, знам, че детето ми е живо".

Още: Украинските граничари поставиха нов знак на Змийския остров (ВИДЕО)

След това Ярослава вижда видеа по руски медии, в които разпознава Саша сред пленените бойци - руската пропаганда твърди, че те са изпратени обратно у дома с автобуса Симферопол-Одеса. Това, разбира се, не отговаря на истината.

Снимка: Принтскрийн от видео, на което разпознават Александър. Instagram/ppqvol

"Когато видях това, бях толкова щастлива. И наистина си мислехме, че ще им бъде позволено да се приберат. Отидохме с колата до Одеса, за да го посрещнем. Нямахме връзка с него, не знаехме къде да го чакаме, но въпреки това отидохме", продължава Ярослава.

Саша не е освободен и започват дълги месеци на борба, акции, срещи с институции и отговорни лица в Украйна и чужбина, които да помогнат за размяната на военнопленниците. Ярослава става един от организаторите на общността "Защитниците на Змийския остров" в Instagram.

Снимка: Ярослава Хаджи. Принтскрийн/Instagram/ppqvol

За цялото време тя нито веднъж не чува гласа на Александър. Единствено през август получава няколко реда, в които той се опитва да я успокои, че е добре. Тя е смазана, защото разбира в какви ужасни условия и информационна изолация живее той, но въпреки това се старае да я ободри: "Ярославка, слънце, не плачи много, имам нужда от теб здрава, тепърва ще видиш, че ще ми родиш малки Саши".

Още: 500 безсънни нощи и борба на предела на човешките възможности: Зеленски на Змийския остров на 500-ия ден от войната (ВИДЕО)

Снимка: Ярослава Хаджи. Принтскрийн/Instagram/ppqvol

На 3 януари 2024 г. Александър и още няколко от защитниците на острова са освободени. Но още 41 защитници на Змийския остров остават в руски плен. Представители на международни организации нямат право да ги посещават, а на самите военнопленници не се разрешава да общуват с близките си в пълно нарушение на Женевските конвенции.

Още: Украинското знаме отново се издига над Змийския остров (СНИМКА)

Снимка: Александър и доброволка при размяната/Instagram/ppqvol

А първата среща на Саша с близките му е сърцераздирателна:

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа