След като бе отложено заради размирици: Франция посрещна крал Чарлз III

1539
След като бе отложено заради размирици: Франция посрещна крал Чарлз III
Снимка: Getty Images

Британският крал Чарлз III и кралица Камила са на официално посещение във Франция. Те ще останат на френска територия в продължение на три дни при засилени мерки за сигурност.

Британският монарх пристига в сряда в Париж, за да започне държавно посещение, което беше принуден да отложи преди шест месеца заради размириците във Франция.

ОЩЕ: Чарлз III на първо посещение във Франция през септември

Британският монарх и кралица Камила ще останат на френска територия в продължение на три дни при засилени мерки за сигурност. Програмата на посещението, както съобщава френският вестник „Ouest-France“, не е претърпяла съществени промени в сравнение с тази, която през пролетта беше осуетена от вълната от протести във Франция срещу пенсионната реформа.

Кралската двойка ще започне програмата си в Париж в сряда с церемония на Триумфалната арка, където ще ги очакват френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит. Двамата държавни глави ще участват в символична церемония по запалване на вечния огън на Гроба на незнайния войн, разположен под арката.След това кралят и президентът ще засадят дъб, дарен от Франция, в двора на резиденцията на британския посланик. Това ще бъде последвано от разговор на четири очи между Макрон и неговия гост в апартамента на френския президент в Елисейския дворец.

ОПИТ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕТО

Както отбелязва вестник „Sud Ouest“, и от двете страни на Ламанша очакват държавното посещение да помогне на двете страни да намалят напрежението, възникнало във взаимните отношения във връзка с излизането на Великобритания от Европейския съюз. "Оттогава френско-британската хармония не е толкова сърдечна", отбелязва френското издание.Вестникът припомня, че бившият британски министър-председател Борис Джонсън редовно нападаше Франция, независимо дали ставаше дума за въпроси, свързани с рибарството, или с търговските правила, докато краткотрайната му наследница на поста, Лиз Тръс, също не изглаждаше особено противоречията и дори заяви в отговор на въпрос дали смята френския президент за враг или приятел, че "журито все още не е решило". Според вестника "отношенията са се подобрили донякъде с идването на Даунинг стрийт на сегашния министър-председател Риши Сунак, който преди това е бил банкер и активен потребител на социалните медии, колкото и самият президент Макрон".

ОЩЕ: Великобритания намали парите за кралската издръжка

В четвъртък Карл III ще направи обръщение към френските парламентаристи в Сената (горната камара на парламента), съобщава "Le Point". Очаква се той да произнесе част от речта си на френски език. Чарлс III и Макрон ще се запознаят и с напредъка на реставрацията на катедралата Нотр Дам, която беше частично разрушена от пожар през април 2019 г. Държавните глави ще присъстват и на заключителната част на симпозиума за климата и биоразнообразието, който деловите среди организират в Природонаучния музей.

В петък гостите ще бъдат посрещнати в Бордо. Там те ще се срещнат със спасители, участващи в гасенето на пожари в Южна Франция. Чарлз III и Камила ще се срещнат и с британски и френски военни и ще обсъдят начини за задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната между Лондон и Париж, както и ще разговарят с представители на бизнеса в Бордо. Последната точка от програмата ще бъде посещение на органично лозе в Мартилак, според електронното издание "Actu Bordeaux".

Именно мартенските събития в Бордо, където буйстващи демонстранти подпалиха входа на кметството, принудиха страните да отложат в последния момент пътуването на британския монарх до Франция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Целта на офанзивата в Харков е да се разтегнат нашите сили на фронта (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 13.05 - Рокади по върховете на руската отбрана

Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

Напрегнато е, има влошаване: Главнокомандващият на украинската армия

По-малко руски дипломати в Австрия

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Мол изгоря във Варшава (ВИДЕА)

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа